Objavljeno

Žene protiv bijede predale zahtjeve ministarstvima, Noćni marš okupio oko 6.000 tisuća ljudi

Foto: Damir Matoz

Prosvjedni osmomartovski noćni marš održao se jučer drugu godinu zaredom, a u borbi za reproduktivna prava žena okupio je između 5.000 i 7.000 tisuća prosvjednica_ka. Marširalo se od Trga žrtava fašizma do Zrinjevca s transparentima na kojima je pisalo – „Radnice svih seksualnosti ujedinite se!“, „Sindikat žena protiv kretena“, „Lezbe protiv fašizma i rasizma“, „Ratificirajte Istanbulsku konvenciju ODMAH!“, „Opus Dej go avej!“, „Ni državu ni boga blizu jajnika moga!“, „Moje tijelo nije hotel“, a na Zrinjevcu je održan kratki program uz zborske pjesme i čitanje proglasa.

„Nemate šanse. Žene ne pristaju. Nema povratka. Ne računajte na nas u vašoj velikoj demografskoj obnovi! Iako je žalosno da danas branimo nešto izboreno prije skoro 40 godina, to nas ne smije obeshrabriti“, poručile su organizatorice zagrebačkog Noćnog marša – 8. mart, najvećeg prosvjeda za prava žena u Hrvatskoj u novijoj povijesti.

Međunarodni dan žena ove je godine obilježen marševima u više gradova u Hrvatskoj i regiji, a u Zagrebu su članice feminističkog kolektiva fAKTIV iznijele zahtjev, između ostalog, ne samo za dostupan, siguran i legalan, već i potpuno besplatan pobačaj kako bi svoje pravo na medicinsku uslugu uistinu mogle ostvariti sve žene.

Pozvale su na otpor te prozvale političke elite i Katoličku crkvu koje „pretvaraju društvo u kojem živimo u neprijateljsko za sve one koji odudaraju od njihove vizije ispravnih Hrvata i Hrvatica“, te se osvrnule na politiku trenutne Vlade. „Premijer i Vlada lažu, uvaljuju nam najkonzervativnije politike nad kojima se zgraža čak i europska demokršćanska parlamentarna većina. To nisu ni politike, već fašističke metode koje žene pokušavaju svesti na obezvrijeđene ropkinje bez prava glasa – na ‘inkubatorice’ nacije i ‘proizvođačice’ obespravljene radne snage i topovskog mesa“, upozorile su iz fAKTIV-a i poručile: „E, pa nećete! Nećete nas niti prevariti, niti zastrašiti. Nećemo vam to dopustiti!“.

„Svatko tko se usudi dirnuti u prava žena, mora znati da žene neće stajati sa strane i gledati. Nećemo reći da će biti lako jer znamo da feministička borba nikad nije laka, ali baš zato ne smijemo odustati, ne smijemo im dopustiti da nas uvjere da smo bespomoćne, jer to nikako nismo. Ako nas je povijest ičemu naučila, to je da ništa nećemo dobiti, a ni obraniti bez borbe. Spremne smo boriti se za sebe, u ime svih onih koje su se borile za nas i onih kojima borbu ostavljamo u nasljedstvo“, poručeno je na Maršu na kojem su se glasno tražile ostavke ministra D.I. Stiera i njegove desne ruke Ladislava Ilčića.

{gallery}osmimart-prosvjed-zagreb{/gallery}

Protestni dan u Zagrebu je otvoren akcijom ‘Žene protiv bijede’ aktivistkinja Ženske mreže Hrvatske, ženskih sindikalnih grupa Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Hrvatske udruge radničkih sindikata i RODA – Roditelji u akciji.

“Tražimo socijalnu pravdu. Nećemo dozvoliti daljnje urušavanje ženskih ljudskih prava. Tražimo da vlada prestane kršiti ustavne odredbe, zakone i međunarodne dokumente koje je dužna provoditi”, poručile su.

Okupile su se ispred Radničkog doma, a potom autobusom označenom transparentima „8. mart – dan ženskog otpora“ i „Žene protiv bijede“  krenule prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, te Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gdje su predale svoje zahtjeve. Isti su kasnije pročitani prilikom okupljanja na Trgu bana Jelačića.

Od Ministarstva znanosti traži se uvođenje obveznog školovanja do kraja srednje škole, uvođenje privremenih posebnih mjera poticanja žena i muškaraca na odabir netradicionalnih područja obrazovanja i karijere te njihovu sustavnu evaluaciju, uklanjanje iz sadržaja udžbenika diskriminirajućih rodnih stereotipa i homofobnih sadržaja.

Od Ministarstva rada traži se uvođenje rodno osviještene politike kojom bi se regulirale mjere na tržištu rada i jačanje nastojanja uklanjanja kako horizontalne tako i  vertikalne rodne segregacije prema zanimanjima, usvajanje mjera provedbe načela jednake plaće za rad jednake vrijednosti te smanjenje i ukidanje jaza u plaćama između žena i muškaraca, dosljedno provođenje zakona koji određuje kako su nesigurni oblici rada iznimka, a ne pravilo, ukidanje eksploatacije radnika programima stručnog osposobljavanja i ukidanjem stalnih sezonaca.

Od Ministarstva  za demografije traži se žurno ratificiranje istanbulske Konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, osiguranje adekvatnih, sigurnih i autonomnih sredstava za skloništa i usluge podrške i savjetovanja žrtvama nasilja nad ženama, hitno uvođenje socijalne naknade za starije od 65 godina bez ostvarenog prava na mirovinu, uvođenje hospicije u svim županijama, vođenje registra ugovora o doživotnom uzdržavanju i ukidanje dosmrtnog uzdržavanja. [Ž.V.]


Povezano