Objavljeno

Island postaje prva država koja od svojih tvrtki traži jednake plaće za sve radnike_ce

Jučer je, na Međunarodni dan žena, Island postao prva država u svijetu koja od svojih tvrtki zahtijeva da dokažu kako svoje zaposlenike i zaposlenice isplaćuju jednako, bez obzira na njihov rod, etnicitet, seksualnost ili nacionalnost.

Islandska Vlada predstavila je novi zakon koji će od svake tvrtke koja ima 25 ili više zaposlenika_ca tražiti certifikat koji potvrđuje da su radnici_e jednako plaćeni_e.

Island nije prva zemlja koja je predstavila ovakav nacrt zakona. Švicarska, kao i Minnesota (SAD), također ima ovakav prijedlog zakona, međutim Island će postati prva zemlja koja će ovaj zakon učiniti obveznim.

Ministar za jednakost i društvena pitanja, Thorsteinn Viglundsson, kazao je kako je ‘došlo vrijeme da se učini nešto radikalno po pitanju problema nejednakosti u plaćama’.

“Jednaka prava su ljudska prava. Moramo osigurati da muškarci i žene uživaju jednake mogućnosti na radnim mjestima. Naša je odgovornost da poduzmemo svaku potrebnu mjeru kako bismo to ostvarili_e.” kazao je.

Ovaj potez dio je pokreta Nordijske zemlje koji za cilj ima u potpunosti ukloniti rodni jaz u plaćama do 2022. godine.

U listopadu prošle godine tisuće radnica izašlo je na ulice Islanda kako bi ukazale na činjenicu da još uvijek zarađuju manje od svojih muških kolega.  

Island je vodeća zemlja po pitanju rodne ravnopravnosti na radnim mjestima, a u svoje je zakone već implementirala kvotu od minimalno 40 posto žena u upravnim odborima tvrtki s više od 50 zaposlenih.

Iako je ova zemlja osmu godinu za redu na prvom mjestu liste zemalja s najmanjim jazom među spolovima, koju objavljuje Svjetski ekonomski forum, žene u Islandu još uvijek zarađuju 14 do 18 posto manje od svojih muških kolega. Ukoliko ovaj Zakon prođe u Islandskom parlamentu, kao što se i očekuje, Vlada ga planira implementirati do kraja 2020. godine. [E.H.] Independent


Povezano