Objavljeno

Saudijska Arabija dopuštat će ženama da se školuju i rade bez dozvole muškaraca

Saudijska Arabija uskoro planira ženama dati veću kontrolu nad vlastitim životima te im zakonski omogućiti da samostalno studiraju, rade i odlaze na liječničke preglede.

Kako navode Saudijski mediji, Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud izdao je naredbu koja će ženama dopuštati da koriste vladine servise, poput edukacije i zdravstvene skrbi, bez prethodnog odobrenja svojih zakonskih skrbnika.

Saudijska Arabija poznata je kao jedna od rodno najneravnopravnijih zemalja u svijetu. Žene u toj konzervativnoj Kraljevini do sada nisu imale pravo kretati se, udavati, studirati  ili primati određene usluge zdravstvene skrbi bez prethodnih dozvola svojih zakonskih skrbnika, odnosno očeva, supruga ili sinova.

Iako ova odluka ne znači ukidanje sramotnog sistema skrbništva, svakako je velik korak prema emancipaciji žena u ovoj zemlji.

“Nove promjene znače da bi žene u nekim okolnostima mogle studirati i pristupiti bolničkom liječenju, raditi u javnom i privatnom sektoru i zastupati se na sudu bez suglasnosti muškog skrbnika,” izjavila je Maha Akeel, aktivistkinja za ženska prava i direktorica Organizacije islamske suradnje iz Jeddaha.

“Sada su barem otvorena vrata za diskusiju o sustavu skrbnika,” kazala je Akeel. “Žene su samostalne i mogu se same brinuti za sebe.”

Ipak, koliko god ova vijest zvučala dobro, ona je samo jedna u nizu odluka kojom Saudijska Arabija želi ojačati kapacitete radnih snaga kako bi se prestala ekonomski oslanjati isključivo na industriju nafte.

Trend promicanja rodne ravnopravnosti u saudijskom društvu započeo je 2011. godine, kada je Kralj Abdullah najavio da će ženama biti dozvoljeno pravo glasanja, što se obistinilo 2015. godine. Samo godinu dana kasnije, 2012. godine, žene iz Saudijske Arabije prvi su put dobile pravo sudjelovanja na Olimpijskim igrama.

U travnju ove godine izbio je medijski požar nakon što je upravo Saudijska Arabija tajnim glasovanjem 54 zemlje članice UN-a izabrana na četverogodišnji mandat UN-ove Komisije o statusu žena (CSW). Uloga CSW_a upravo je oblikovanje globalnih standarda rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena.

U ovogodišnjem izvješću Human’s Right Watcha kao glavni problemi vezani uz Saudijsku Arabiju navodi se nemogućnost građana/ki da sami/e izaberu svoju vladu, ograničavanje temeljnih prava, poput slobode izražavanja, uključujući i internet, kao i slobode okupljanja, udruživanja, kretanja i vjeroispovijesti te ustrajna rodna diskriminacija i nejednakost prava koje se odražavaju na sve aspekte života žena.

Zanimljivo je stoga vidjeti da je upravo ova zemlja osvojila mandat u Komisiji o statusu žena, dok se sama nalazi na 141 mjestu od 144 zemlje u prošlogodišnjem izvješću o Globalnom rodnom jazu. [E.H.] Independent/Metro


Povezano