Objavljeno

Statua djevojčice u New Yorku predstavlja rodnu neravnopravnost

Brončana statua bijesnog bika u njujorškoj financijskoj četvrti već desetljećima predstavlja snagu i moć Amerikanaca i Amerikanki. Ove joj se godine povodom Međunarodnog dana žena pridružila i statua djevojčice koja prkosno stoji ispred bika, predstavljajući budućnost.

Autorica skulpture je umjetnica Kristen Visbal, a postavila ju je bostonska tvrtka State Street Global Advisor (SSGA) kako bi potaknula tvrtke diljem svijeta da adresiraju problem rodne neravnopravnosti i rodnog jaza u plaćama.

Tvrtka SSGA tom je prilikom upozorila kako četvrtina od 3000 najvećih tvrtki koje surađuju sa SAD-om nema niti jednu ženu u svojim upravnim odborima.

“Ključni čimbenik djelotvornog nezavisnog upravnog vodstva je raznolikost mišljenja, što zahtijeva upravitelje_ice s različitim vještinama, pozadinom i ekspertizom”, kazao je u priopćenju predsjednik tvrtke SSGA, Ron O’Hanley. “Danas pozivamo tvrtke da poduzmu konkretne korake za povećanje rodne raznolikosti u svojim odborima i izdaju jasne smjernice koje će olakšati njihovo djelovanje na ovom polju.”

Međutim, vrijedi spomenuti kako ni sama SSGA nema dovoljan broj žena u svom upravnom odboru. Trenutno u odboru sjede 3 žene i 7 muškaraca, što je i dalje nedovoljna brojka od 27 posto žena. Također, samo je 23 posto žena koje se u toj tvrtki nalaze na mjestima izvršnih potpredsjednica.

Podzastupljenost žena u upravnim odborima nije jedini problem s kojim se suočavaju razne kompanije diljem svijeta. U SAD-u žene u prosjeku zarađuju 79 centi za svaki dolar koji zarađuju njihovi muški kolege, a prema UN-ovom izvješću iz 2015. godine, problem rodnog jaza u plaćama zahvaća čitav svijet. Žene obavljaju više neplaćenog kućnog posla od muškaraca, a na tržištu rada su također plaćene manje.

Statua mlade djevojke svakako neće popraviti ovaj problem, ali bi skretanjem pažnje na rodnu neravnopravnost mogla otvoriti mnoge razgovore na tu temu. [E.H.] Vox

Povezano