Objavljeno

Island zakonom zabranio razlike u plaći između žena i muškaraca

Island je prva zemlja na svijetu koja je donijela zakon prema kojem tvrtke moraju za isti rad davati jednaku plaću muškarcima i ženama.

U skladu s novim zakonom, koji je stupio na snagu 1. siječnja, tvrtke i vladine agencije s više od 25 zaposlenih morat će posjedovati ceritifikat vlade o politici jednakih plaća za žene i muškarce, a oni koji ne budu poštovali mjere morat će platiti kaznu.

“To je mehanizam koji će osigurati da su žene i muškarci plaćeni jednako za svoj rad,” izjavila je Dagny Osk Aradottir Pind iz organizacije Icelandic Women’s Rights Association za Al Jazeeru. “Već desetljećima imamo zakon koji propisuje jednaku plaću, no unatoč tome još uvijek postoji rodni jaz u plaćama.”

Novi zakon podržala je vlada desnog centra, kao i opozicija, u parlamentu u kojem ima 48% žena.

“Mislim da ljudi konačno počinju shvaćati da je riječ o sistemskom problemu, kojeg moramo rješavati pomoću novih metoda,” rekla je Aradottir Pind.

Prema izvješću Svjetskoga ekonomskog foruma 2017. o globalnoj nejednakosti u plaćama među spolovima, Island je, u usporedbi s ostalim državama u svijetu, na prvome mjestu po jednakosti devetu godinu zaredom. Ovakav potez Islanda dio je nastojanja da se u ovoj nordijskoj državi do 2022. iskorijeni rodni jaz u plaćama.

U Hrvatskoj je jednakost plaća sadržana u Zakonu o ravnopravnosti spolova, no kao što je vidljivo iz podataka Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, prisutan je trend povećanja jaza u plaćama na uštrb žena. Naime, udio prosječne plaće žena u prosječnoj plaći muškarca iznosi 88,7%, odnosno muškarac u Hrvatskoj prosječno zaradi 11.400,00kn bruto više od žene.


Povezano