Objavljeno

Na dan povijesnog općeg štrajka Islanđanke prosvjedovale zbog razlika u plaći

Tisuće Islanđanki u ponedjeljak je u točno 14 sati i 38 minuta napustilo su svoja radna mjesta. Ovom protestnom akcijom željele su naglasiti točan trenutak u kojem u 8-satnom radnom danu, zahvaljujući rodnom jazu u plaćama koji na Islandu iznosi 14-18%, prestaju biti plaćene za svoj rad.

Prosvjednice su se okupile na središnjem trgu Austurvöllur u Reykjaviku, a manjih demonstracija bilo je i u drugim gradovima u zemlji. Ova akcija svoj korijen vuče i one poduzete 24. listopada 1975. godine kada je 90% žena prestalo raditi kako bi istaknule svoju važnost u društvu, kao i nejednakost u plaćama i podzastupljenost u politici.

Zbog razlika u plaći, Islanđanke su štrajkove organizirale i 2005., kada su radna mjesta napustile u 2:08 sati, te ponovno 2010. u 2:25 sati, a ovim tempom, dodajući u prosjeku tri plaćene minute godišnje, jaz će na Islandu biti zatvoren tek za 2068. godine.

„Nitko neće trpiti još 50 godina kako bismo postiglie cilj. Nije bitno radi li se o rodnom jazu u plaćama ili nekom drugom. Jednostavno je neprihvatljivo reći da ćemo ovo ispraviti za 50 godina. To je čitav životni vijek“, kazao je Gylfi Arnbjörnsson, predsjednik ASI-a, Islandske radničke konfederacije.

 

Podsjećamo da je nadavno objavljena i analiza Expert Marketa koja donosi podatke o rodnom jazu u plaćama diljem Europe, kao i datume u godini kada žene za svoj rad prestaju biti plaćene. Island ima nešto bolji prosjek od europskog, koji iznosi 16.65%, a žene u toj zemlji za svoj rad prestaju biti plaćene od 10. studenoga. [Ž.V.] Dazed/Grapevine


Povezano