Objavljeno

Starije žene obavljaju dvostruko više neplaćenih poslova nego muškarci

Najnovije istraživanje Instituta za inozemni razvoj pokazalo je kako žene starije životne dobi provode dvostruko više vremena obavljajući neplaćene poslove nego muškarci. Istraživanje je obuhvatilo 31 državu, a rezultati pokazuju kako žene iznad 60 godina u prosjeku provode četiri sata dnevno obavljaljući neprepoznate i neplaćene poslove.

Rezultati analize obrazaca zapošljavanja u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju pokazali su kako je velik nesrazmjer u količini neplaćenog i skrbničkog posla koji obavljaju žene starije životne dobi jednako zastupljen bez obzira na njihov geografski položaj. U Gani starije žene dnevno potroše nešto više od dva sata obavljajući neplaćene poslove, dok se u britanskim kućanstvima ta brojka popela na gotovo četiri sata dnevno. U Zelenortskoj Republici žene provode i do sedam sati dnevno obavljajući takve poslove.

U isto vrijeme, u naglašeno siromašnijim zemljama starije žene obavljaju veliku količinu neformalnih i visoko prekarnih poslova.

Istraživanje je pokazalo i kako prilikom angažmana u takvim poslovima kod žena postoje veliki rizici, ponajviše mentalni i fizički zdravstveni problemi, ali i financijski gubitci koji su posljedica obavljanja višestrukih aktivnosti. U izvješću se navodi i kako postoji velika opasnost da će se žene zbog diskriminacije u takvim radnim uvjetima češće susretati s nasiljem i zlostavljanjem.

Studija naglašava potrebu da se starijim ženama, čiji je udio u globalnom stanovništvu u konstantnom porastu, osigura dohodak. Očekuje se kako će do 2050. godine broj osoba starijih od 65 porasti gotovo trostruko u odnosu na brojke zabilježene 2010. godine, što znači da će broj stanovnika iznad 65 godina doseći 1,5 milijardi, odnosno 16% svjetske populacije.

Autori i autorice istraživanja upozorili/e su kako se vlade trebaju fokusirati na politike socijalne zaštite kojima će podržati starije žene.

„Rezultati ovog istraživanja u punom su opsegu razotkrili rodnu nejednakost koja je prisutna i u kasnijoj životnoj dobi,“ kazala je Fiona Samuels, voditeljica istraživanja i viša znanstvena suradnica na odsjeku za ravnopravnost spolova i program socijalne uključenosti pri Institutu za inozemni razvoj.

„Društveno očekivanje koje ženama nameće da jednostavno nastave obavljati neplaćene kućanske i skrbničke poslove uzrokuje povećanje stresa i ograničava njihove životne odabire.“

Istraživanje je pokazalo kako žene u Etiopiji svoje dane planiraju i oblikuju ovisno o kućanskim poslovima. Žene koje su intervjuirane prilikom istraživanja govorile su o neumornom krugu kućanskih zadataka – kuhanju, čišćenju, pranju – kao i o fizički zahtjevnim dužnostima poput prikupljanja vode ili drva za ogrjev. Kada postanu prestare da bi nosile vodu ili drva za ogrjev, mnoge žene ih jednostavno počnu vući.

Njihova snaga i izdržljivost neizbježno su limitirane. „Kako da radim?“ kazala je jedna sedamdesetogodišnjakinja prilikom razgovora na kojemu je sudjelovala u sklopu istraživanja. „Mogu li ljudi raditi bez svojih ruku? Čak je i moja odjeća oprana tuđim rukama. Ja je nisam oprala. Imam i astmu. Ne mogu disati.“

U istraživanju se navodi nekoliko preporuka za vlade, među kojima i uvođenje socijalnih mirovina za starije žene te redistribucija neplaćenog njegovateljskog posla kroz uspostavljanje boljeg sustava skrbi, uključujući i sustav skrbi o djeci. [E.H.] The Guardian


Povezano