Objavljeno

U Splitu održan Hod za slobodu

Foto: Ženska mreža Hrvatske

Nakon što je prošle subote održan tzv. Hod za život, ove subote u Splitu održao se Hod za slobodu na kojem je sudjelovalo stotinjak ljudi. Povorka za pravo na slobodu izbora kretala se od Đardina, preko Marmontove i Rive pa sve do ulaza u Podrume.

“Hodom za naša tijela štitimo naš izbor – najugroženiju manjinu u Hrvatskoj. Želimo da se čuje i nas koje se potiskuje. Želimo da i mi imamo podršku”, poručeno je na društvenim mrežama uoči prosvjeda.

“Igrate se Boga u državi straha”, “Rat za izbor”, “Moje tijelo moj izbor”, “Moja pi*da moja stvar”, “Vazektomijom protiv neželjene trudnoće”, “U mojoj maternici nema mjesta za tuđe odluke”, “Najnasilniji element društva je neznanje”, samo su neki od transparenata koje su nosile prosvjednice i prosvjednici.

Ovo je samoinicijativno organizirano, niti jedna udruga nije uključena, ni politička stranka. Nitko. Organizira se radi slobode izbora, da imamo prava koja želimo, da možemo raditi s tijelom što želimo, tetovirati se, nositi kosu kakvu želimo… Živimo u slobodnom i sekularnom društvu, ne smije nam nitko nametati što bismo trebali. Normalno, sve treba biti sukladno zakonu“, izjavili su okupljeni za Slobodnu Dalmaciju.

Cijela akcija je trajala kratko, prošla je mirno i bez incidenta, piše Slobodna Dalmacija. Ipak, posvemašnja tišina u kojoj se šetnja odvijala imala je simboličku funkciju – upozoravala je na represiju i nije bila ugodna. Dapače, alarmantne parole pozivale su na borbu za pravo na izbor kako Hrvatska ne bi završila poput američkih država Georgije i Alabame, koje su nedavno potpuno zabranile pobačaj.

Moje tijelo – moj izbor – Hod za slobodu Split 1.6. 2019.Bravo! Bravo za mlade zene koje su organizirale 'Moje Tijelo…

Objavljuje Ženska mreža HrvatskeSubota, 1. lipnja 2019.

Povezano