Završna konferencija projekta “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života”

Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. poziva vas na međunarodnu završnu konferenciju projektaUtjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene” koja će se održati 23. listopada 2023. godine u Hotelu Academia u Zagrebu s početkom u 12 sati.

Ciljevi konferencije su predstaviti ostvarene rezultate i postignuća koja su nastala provedbom projektnih aktivnosti; potaknuti sudionike/ce na daljnje zajedničke napore u smjeru poboljšanja javnih politika za usklađivanje privatnog i poslovnog života; predstaviti kampanju #JutrosSamStala; kroz izlaganja i raspravu obuhvatiti društvo relevantne teme kao što su Policy preporuke vezane za javnu politiku usklađivanja obiteljskih i profesionalnih obaveza muškaraca i žena, kućanski rad i kognitivno-emocionalno upravljanje kućanstvom, muškarci i žene u Hrvatskoj: napetosti između radne i obiteljske uloge, uloga javnih usluga skrbi i obrazovanja djece u usklađivanju obiteljskih i poslovnih obaveza, Životni uvjeti mladih u Hrvatskoj: rad, stanovanje i obitelj, roditeljsko odsustvo i rodna ravnopravnost – perspektiva Bosne i Hercegovine.

Cilj projekta je osnaživanje organizacija civilnog društva uključenih u Tematsku mrežu kroz partnerstva, međusektorsku suradnju s visokoobrazovnom ustanovom te jedinicama lokalne i regionalne samouprave radi postizanja učinkovitog socijalnog dijaloga sa svrhom razvijanja i predlaganja adekvatnih javnih politika, prilagođenih kulturnim specifičnostima pojedine regije, kako bi se doprinijelo usklađivanju privatnog i poslovnog života građana i građanki Republike Hrvatske.

Projekt se odvija kroz tri ključne skupine aktivnosti: izgradnja mreže OCD-a za utvrđivanje potreba i predlaganje javnih politika za usklađivanje privatnog i poslovnog života te njihovu regionalnu implementaciju; višeetapno akcijsko istraživanje stvarnih potreba žena i muškaraca u radnoproduktivnoj dobi; promociju i socijalni dijalog o mjerama javnih politika kojima se pridonosi usklađivanju privatnog i poslovnog života.

Projekt “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene” financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda EU (85%) i proračuna Republike Hrvatske (15%), a ukupna vrijednost projekta iznosi 3.599.941,69 HRK. Posrednička tijela su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski Potencijali. Projekt traje 36 mjeseci i provodi se u Gradu Zagrebu i sljedećim županijama: Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Istarskoj županiji.


Povezano