Objavljeno

Kratki film nedjeljom: Mentalni rad

Emotivni i kognitivni rad definira se kao upravljanje emocijama i odnosima, resursima i vremenom unutar kućanstva, u odnosu s rodbinom i širom zajednicom i u odnosu prema drugim institucijama s ciljem ostvarivanja dobrobiti članova kućanstva (Barada et al., 2022).

Ovaj video dio je kampanje #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijesti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“. 

Drugi video nastao u sklopu istog projekta bavi se temom očinskog dopusta.

Rezultati ispitivanja javnog mnijenja i potreba roditelja maloljetne djece (Barada et al, 2022.) pokazuju da  su majke gotovo isključive korisnice roditeljskog dopusta, a samo je 8% očeva koristilo roditeljski dopust. Od kolovoza 2022. uveden je očinski dopust koji je do kraja ožujka 2023. koristilo ukupno 12.650 očeva kako navodi Središnji državni ured za demografiju i mlade. Brojna istraživanja upozoravaju da je uloga oca od presudne važnosti za socijalni, emocionalni i intelektualni razvoj djeteta.

Video spotovi nastali su u produkciji K-zone u okviru projekta “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene” (link) koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.


Povezano