Objavljeno

Đino i Camille u raljama feminizma

U nedjelju je u Jutarnjem listu osvanuo “ekskluzivni” intervju s Camilleom Pagliom – koji je vodio ni manje ni više nego Đino Kolega, poznat domaćem čitateljstvu iz “afere Cigarettes After Sex“.

Camille Paglia nekoć je bila na momente zanimljiva autorica kojoj je, međutim, od 90-ih naovamo jedina misija u životu suprotstavljati se svemu, a posebno suvremenom feminizmu (već vidite poveznicu s autorom intervjua). Samoprozvana libertarijanka, koja tvrdi da je globalno zatopljenje “sentimentalni mit koji nije potkrijepljen dokazima”, nekoliko svojih kolegica nazvala je “Staljinima feminizma” i lezbijka je koja, kako sama priznaje, ne voli druge lezbijke. Ali zato voli Đinu Kolegu, s kojim dijeli mnoge stavove.

Budući da u današnje, ubrzano vrijeme malo tko ima vremena za čitanje dugih tekstova, mi smo sažele najvažnije zaključke ovog bombastičnog intervjua. Pročitajte naš ekskluzivni sažetak!

***

Đ: “Hej Camille, ti velika akademičarko, što misliš o feminizmu na kampusima?”

C: “Želim naglasiti da ja DEFINITIVNO NISAM buržujka. Današnje mlade žene su grozne, sa svojim nježnim glasićima i sisama koje skakuću uokolo. U moje vrijeme žene su imale dublje glasove i čvršće sise koje nisu poskakivale dok žene džogiraju. Zapravo, u moje vrijeme nije se džogiralo, bilo je to puno radikalnije doba.”

Đ: “Što je s ljevicom?”

C: “Jedino mi iz 60-ih znamo što je ljevica. Jesam li spomenula da nisam buržujka, iako radim na fakultetu cijeli svoj radni vijek? Ja predstavljam radnice.”

Đ: “Ja sam napisao tekst u kojem deranžiram feministice, a one su me optužile da sam fašist. Jelda da nisam, Camille? Reci da sam ja bio u pravu.”

C: “U pravu si, momče. Buržujski umovi su uništili feminizam. Tvoj muževni glas mi ulijeva povjerenje, imam dojam kao da sam ponovo u 60-ima, pred očima vidim transvestite na ulicama…”

Đ: “Jel tako da je poststrukturalizam kriv za sve?”

C: “Nego šta! Ljudi koji vole Foucaulta ne znaju ništa o epistemologiji i kontinentalnoj filozofiji. Ja, s druge strane, znam sve, i stoga ne volim Foucaulta.”

Đ: “Hoćeš čuti moje tumačenje Tournierovog tumačenja ženskih ciklusa u srednjem vijeku?”

C: “Može!”

Đ: “Žena prije mjesečnice, obuzeta bijesom i zajedljivošću, čuje signale iz reptilskog mozga.”

C: “Nesumnjivo!”

Đ: “U Hrvatskoj je jedan od ženskih portala objavio diskurzivnu analizu silovanja Sanse Stark, no nijedan od tih portala nije se oglasio po pitanju najvećega seksualnog napada od strane imigranata na žene koji pamti moderna Europa.”

C: “Da, zato na fakultetima treba proučavati komparativne religije, inače će zapadnjački feminizam postati zapadnjački imperijalizam.”

Đ :”Baš me zanima kako će izgledati konačan susret zapadnog feminizma i islama! Sve te feministkinje dobit će svoje kad se susretnu s muslimanima i crncima. No, draga Camille, može jedna zaključna misao za kraj?”

C: “Feministkinje su glupe, lišene mašte i neinformirane.”

Đ: “Hvala ti na razgovoru. Ajmo razmijenit knjige.”


Povezano