Objavljeno

Upoznajte ilustratore/ice prvog proširenja društvene igre Fierce Women

Nakon razvoja inovativne društvene igre Fierce Women 2018. godine, jedva smo dočekale napraviti i prvo proširenje igre te promovirati još veći broj strašnih žena. Projekt Women on Women (WOW) / Žene o ženama koji trenutno provodimo s organizacijama Mesto žensk (Slovenija), Tiiiit! Inc. (Sjeverna Makedonija) i Outlandish Theatre Platform (Irska) dao nam je priliku da učinimo upravo to. 

Ovoga puta, pozvale smo umjetnice i umjetnike iz cijele Europe da nam pomognu predstaviti 30 strašnih žena iz Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Irske, a više od 300 njih, iz 27 zemalja Europe, poslalo nam je izuzetno kreativna umjetnička djela

Provele smo predivan lipanj primajući ove kreativne ilustracije, no kasnije je došao i onaj teži dio, odabrati samo 15 umjetnica i umjetnika čija će djela će biti uključena u Fierce Women WOW Cards špil. Nakon sati i sati Zoom sastanaka i višestrukog pregledavanja svih prijava,  odabrale smo tim umjetnica i umjetnika koji će svaku kartu novog špila učiniti originalnim umjetničkim djelom.

♥ Zahvaljujemo se svim umjetnicama i umjetnicima koji su se odazvali našem pozivu, i pozivamo vas da upoznate pobjednice/ke natječaja i njihov rad ♥

Ana Lucija Šarić Ana Salopek Chiara Tallarini Eimear McNally Helena Nemec Nazli Karaturna Polona Drašler Rina Barbarić Samira Kentrić Sindy Čolić Tamara Zabaznoska Tea Jurišić Tina Vukasović Đaković Xueh Magrini Troll Zoran Cardula

***

ANA LUCIJA ŠARIĆ

Ana Lucija Šarić je mlada umjetnica iz Ljubljane (Slovenija) koja djeluje na području grafičkog dizajna, ilustracije i fotografije. Zbog ljubavi prema vizualnoj umjetnosti studij matematike zamijenila je studijem grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani. Voli analogne umjetničke medije – crtanje, grafički tisak i analognu fotografiju, a u svakoj tehnici u kojoj radi teži pronaći harmoniju oblika i boja. Od 2014. godine sudjelovala je na mnogim izložbama, te radila kao grafička dizajnerica, dizajnerica postera, knjiga, magazina, brošura, itd.

Na naš poziv za umjetnice prijavila se s ilustracijom Vite Zupančić, učiteljice i surdo pedagoginje posvećene podučavanju gluhonijeme djece i mladih. “Odabrala sam predstaviti ju jer nisam mogla pronaći puno podataka o njoj, ali počela sam zamišljati kako je njezin svakodnevni posao mogao izgledati i u kojim su okolnostima radile učiteljice na kraju 19. i početku 20. stoljeća. Pronašla sam samo jednu fotografiju i počela je zamišljati okruženu djecom kojoj je prenosila znanje i vještine kako bi mogla izgraditi svoj život u svijetu prilagođenom osobama bez invaliditeta, i to u vremenu kada je biti gluh nosilo još veću stigmu nego danas.”

Fierce Women WOW Cards će uključivati njezine ilustracije Alojzije Štebi i Vite Zupančič.

Zapratite je na Instagramu.


ANA SALOPEK

Ana Salopek živi i stvara u Ogulinu (Hrvatska), a Svemir naziva svojim domom. Mama je petogodišnjakinje koja joj ponekad posudi svoj pogled na svijet i pojasni joj što je zapravo važno. Stvara digitalnim tehnikama jer joj one omogućuju najviše slobode i vjeruje da joj se tijekom noći noge izduže kao žirafin vrat i tada može dosegnuti zvijezde.

Prijavila se s ilustracijma Diane Budisavljević, Marte Paulin Schmidt-Brine i Nan Joyce, a evo zašto je odabrala upravo njih. “Vjerujem u ljudsku vrstu. Vjerujem u život. Vjerujem u humanost. Vjerujem da svi znamo da postoji samo jedna rasa – čovjek i da svi zaslužujemo isto – sreću, ljubav i pravo na ispunjeno življenje u radosti. Diana, Marta i Nan svaka na svoj način i u svojim borbama zastupaju moja vjerovanja. Svaka od njih je protresla, barem na trenutak, one koji su gledali sa strane.”

Fierce Women WOW Cards će uključivati njezine ilustracije Diane Budisavljević and Nan Joyce.

Pratite je na Instagramu i Facebooku, i posjetite njezinu web stranicu.


CHIARA TALLARINI

Chiara Tallarini je ilustratorica i grafička dizajnerica iz Rima, a trenutno živi u gradu na zapadnoj obali Irske. “Volim odvažne boje, jednostavne oblike i razigrane ideje. Najdraža tema mojih ilustracija su žene koje predstavljam u njihovom svakodnevnom okruženu, uz dozu humora”, kaže.

Poslala nam je ilusutraciju Nan Joyce koja ju je osvojila “snagom, strašću i dostojanstvom kojim se borila za potrebe zajednice Travellersa u Irskoj”, and Lyre McKee kojoj se divila “zbog njezinog talenta, oštroumnosti i posvećenosti borbi za repoduktivna prava žena (tijekom referenduma za ukidanje 8. amandmana) i prava LGBTQ+ zajednice u Irskoj”.

Fierce Women WOW Cards će uključivati njezine ilustracije Kathleen Lynn i Lyre McKee.

Zapratite je na Instagramu i Facebooku.


EIMEAR MCNALLY

Eimear McNally je live ilustratorica, vizualna facilitatorica, and i voditeljica kreativnih procesa iz Dundalka (Irska). Voli raditi na velikim površinama.

Na naš WOW Cards natječaj prijavila sa s ilustracijom Christine Buckley. “Odabrala sam Christine Buckley jer je Irkinja poput mene i zbog stavova koje imam o tretmanu žena u Irskoj kroz povijest. Priče žena na udaru opresivnog režima katoličke crkve u Irskoj ostavljaju snažan utjecaj na mene koja sam odgojena kao katolkinja, na kasnije sam odbacila tu istu vjeru. Također, na čisto estetskoj razini, svidjelo mi se lice Christine Buckley, jako je karakterno, s dozom glamura”

Fierce Women WOW Cards će uključivati njezine ilustracije Christine Buckley i Estelle Solomons.

Pogledajte njezinu web stranicu, zapratite je na Instagramu.


HELENA NEMEC

Helena Nemec je mlada ilustratorica i grafička dizajnerica iz Zagreba (Hrvatska). Završila je vizualne komunikacije, prediplomski na Studiju dizajna u Zagrebu, a potom diplomski na ESAD-u u Portugalu. Oduvijek se voljela izražavati kroz crtež, a jako je zanima animacija, grafičke novele i ulična umjetnost. 

Na naš poziv se prijavila s ilustracijom Angele Piskernik. Slovenska botaničarka ju je osvojila svojom svestranošću, te s s njom uspjela povezati i na osobnoj razini kao zaljubljenica u prirodu i ptice. 

Fierce Women WOW Cards će uključivati njezine ilustracije Angele Piskernik i Nuale O’Faolain.

Pratite je na Instagramu.


NAZLI KARATURNA

Nazli Karaturna je mlada umjetnica iz Antalye (Turska), studentica umjetnosti na sveučilištu Eskişehir Anadolu u Turskoj. “U središtu mojih ilustraciju uglavnom su žene i njihove priče: strahovi, žudnje, pobuna, i na kraju, snaga”, kaže.

Prijavila se s ilustracijom Nakie Bajram. “Odmah me privukla. Njezinu sam priču zapazila ne samo zbog toga što je po stavovima bila ispred svog vremena, nego i zato što sam osjetila izravnu povezanost s njom. Rođene smo u istoj zemlji, i nažalost i predobro znam da žene i dalje vode iste bitke za svoje obrazovanje, ekonomsku neovisnost, položaj u društvu, i svoju budućnost”, kazala nam je ističući kako joj je cilj bio prikazati snagu pojedinke, i inspirirati kao što je to činila i Nakie.

Fierce Women WOW Cards će uključivati njezine ilustracije Nakie Bajram i Rajne Aleksove.

Zapratite je na Instagramu.


POLONA DRAŠLER

Polona Drašler, mlada umjetnica iz grada Koper (Slovenija). Studirala je grafički i interaktivni dizajn u Ljubljani i Stockholmu. Posljednjih nekoliko godina putovala je i radila u inozemstvu kao au pair i obiteljska animatorica za turiste, a sada je ponovno u Sloveniji, u poptunosti posvećena izgradnji umjetničke karijere.

Naš ju je poziv inspirirao da ilustrira Angelu Piskernik, Vitu Zupančič i Vidu Tomšič. Polona nam je otkrila zašto je odbrala Tomšič kao jednu od strašnih žena koje je ilustrirala. “Mislim da je njezin rad na programu za emancipaciju žena bio izrazito potreban i važan kako bi danas, kao žene, imale bolje mogućnosti.” 

Fierce Women WOW Cards će uključivati njezine ilustracije Mare Bešter i Vide Tomšič.

Pratite je na Instagramu i Behance-u.


RINA BARBARIĆ

Rina Barbarić je mlada grafička dizajnerica i ilustratorica koja radi na relaciji Zabgreb, Ljubljana, Rijeka. Tijeko studija je sudjelovala na različitim umjetničkim projektima, no njezin se umjetnički stil osobito razvio tijekom rada za “Aitor Throup studio” u Londonu, studio “Kuna Zlatica”, te u okviru suradnje na projektima s Vox Feminae timom. Trenutno freelanca i razvija nove ideje na polju vizualnih umjetnosti. Rinine ilustracije možete pronaći i u originalnom Fierce Women špilu, a za prošireno izdanje odabrala je sasvim drugačiji stil i oduševila nas.

Prijavila se s ilustracijom Edite Schubert navodeći kako kroz svoj koncept prikazivanja strašnih žena želi naglasiti karakteristike i simbole njihovog uspjeha, umjesto fokusa na njihovu ljepotu. “U Editinom slučaju simbolično postavljam njen karakteristični grafički element i kist kao alat u njenom radu.” 

Fierce Women WOW Cards će uključivati njezine ilustracije Edite Schubert i Vere Vesković Vangeli.

Pratite je na Instagramu.


SAMIRA KENTRIĆ

Samira Kentrić od 1999. godine djeluje kao umjetnica, kreira ilustracije za vodeće slovenske novine, kao i ilustracije za knjige. Specijalnost joj je vizualna umjetnost kojom komentira društvene i intimne drame svoga vremena. U središtu njezinog interesa su priče ljudi u nevolji zbog globalne politke i tradicionalnih normi koje i dalje vladaju našim životima. Objavila je tri grafička romana: Balkanalije (2015), Pismo Adni (2016) i Adna (2020), te izlaže na samostalnim i grupnim izložbana u Sloveniji i inozemstvu.

Prijavila se s ilustracijom Zofke Kveder, uzvikujući “Odvažnost ispred straha!”.

Fierce Women WOW Cards će uključivati njezine ilustracije Marte Paulin Schmidt – Brine i Dušane Šantel Kanoni.

Posjetite njezinu web stranicu i pratite je na Instagramu.


SINDY ČOLIĆ

Sindy Čolić je mlada umjetnica iz Hrvatske koja trenutno živi i radi u Berlinu. Diplomirala je političke znanosti, ali umjetnost joj se činila više cool od politike, pa se odlučila posvetiti razvoju svoje kreativne strane i postati samouka umetnica.

S vagom u podznaku, nikako se nije mogla odlučiti koju od 30 strašnih žena ilustrirati, pa je odluku prepustila random generatoru. Poslala nam je ilustracije Dragojle Jarnević, Edite Schubert i Zofke Kveder.

Fierce Women WOW Cards će uključivati njezine ilustracije Zofke Kveder i Dragojle Jarnević.

Zapratite je na Instagramu.


TAMARA ZABAZNOSKA

Arhitektica i interdisciplinarna umjetnica koja živi i radi u Skopju (Sjeverna Makedonija). Tamara Zabaznoska djeluje u različitim poljima, od kreiranja umjetničkih djela čavlima i žicom do kreiranja ilustracija za različite namjene. Njezin rad temelji se na minimalističkom, ali jasnom vizalnom predstavljanju, a izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama.

Kao arhitekticu, oduševljava ju snažno, ali čisto izražavanje formi u radu obje strašne žene koj eje odlučila predstaviti. Portret Mimoze Nestorove-Tomić je “napravljen od pravokutnih oblika koje je višekratno koristila u jednom od svojih najslavnijih ostvarenja – modne kuće Beko“, a portret Iskre Grabul od oblika koji su vidljivi u projektu Makedonium.

Fierce Women WOW Cards će uključivati njezine ilustracije Iskre Grabul i Mimoze Nestorove-Tomić.

Pratite je na Instagramu.


TEA JURIŠIĆ

Tea Jurišić rođena je u Münchenu (Njemačka), no u ranoj dobi seli u Hrvatsku. Tea je ilustratorica, slikarica i vizualna umejtnica zaljubljena u tintu, vodene bojice i Franka Zappu. Diplomirala je vizualnu umjetnost na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Autorica je niza murala u Hrvatskoj, Italiji i Norveškoj, od 2017. je imala 8 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, te objavljivala radove u Booooooom-u, Komikazama i Fressh magazinu. Voli istraživati ​​nove oblike izražavanja na komičan i nadrealan način.

Tea nam je poslala ilustracije triju žena s kojima se najviše povezala – Edite Schubert, Maude Delap i Naste Rojc. Od spomenute tri, naglašava da se najviše pronalazi u Nasti Rojc, “snažnoj ženi koja je prkosila uvriježenim normama svog vremena”. “Kao dijete bila sam fascinirana konjima, njihovom anatomijom i pokretom, što me navodilo da ih kroz godine djetinjstva i adolescencije prikažem u tisućama poza, oblika i situacija. Nasta je takoder strastveno voljela konje, koje je nerijetko prikazivala i u radovima. Također, cijenim tradicionalni rad slikarice, te se u svom prikazu želim držati istog izraza, jer smatram da je tradicionlani rad opipljiv, mirišljav i neponovljiv, nasuprot digitalnom, za koji mi se uvijek čini da je tu samo prividno, da lebdi između mene i uređaja.”

Fierce Women WOW Cards će uključivati njezine ilustracije Giuseppine Martinuzzi i Naste Rojc.

Pratite je na Instagramu i Facebooku.


TINA VUKASOVIĆ ĐAKOVIĆ

Tina Vukasović Đaković vizualna je umjetnica i kustosica iz Splita (Hrvatska). Godine 2013. diplomirla je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Sudjelovala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Hravstkoj i inozemstvu.

Na naš WOW Cards natječaj prijavila je ilustracije Edite Schubert, Diane Budisavljević i Maude Delap. Irska morska biologinja nije joj bila otprije poznata, no njezina su je priča i posvećenost radu oduševili.

Fierce Women WOW Cards će uključivati njezine ilustracije Maude Delap i Vinke Bulić.

Pratite je na Instagramu.


 XUEH MAGRINI TROLL

Xueh Magrini Troll pripada trećoj generaciji umetnica u svojoj obitelji. Studirala je likovnu umjetnost na Universidad Nacional de Colombia in Bogotá, ilustraciju na Escuela de arte diez in Madrid i vizualnu komunikaciju na Kunsthochschule Berlin Weißensee. Od 2009. živi u Berlinu i redovito ilustrira za njemačke novine poput Die Taz, Junge Welt i Missy magazine. Crtanje je njezin način razumijevanja svijeta i slučajnog otkirvanja same sebe. Feminizam, raznolikost, kulturalni sukobi, migrantska kriza i opće stanje čovječanstva teme su koje se ponavljaju u njezinim radovima, često uz dozu humora.

Prijavila se s ilustracijama Maude Delap i Rose Plaveva. “Fotografija Rose Plaveve odmah me snažno privukla, pomislila sam: Kako cool žena! Smatram se feministkinjom i cijenim borbu za ravnopravnost, osnaživanje i emancipaciju žena kroz povijest koje su otvorile put za nas danas. Smatram da je svojom estetikom davala snažnu poruku, i željela sam prikazati kako je moćno izgledala u hlačama, no kako je istovremeno predstavljala i dom, utočište za žene”, rekla nam je Xueh..

Fierce Women WOW Cards će uključivati njezine ilustracije Rose Plaveve i Ljiljane Dirjan.

Zapratite je na Instagramu.


ZORAN CARDULA

Inženjer elektrotehnike s više od 25 godina umjetničkog iskustva i rada u polju grafičkog dizajna. Zoran Cardula živi i radi u Skopju (Sjeverna Makedonija) kao freelancer i učitelj dizajna u dva obrazovna centra. Na njegov je rad najznačajnije utjecao ruski konstruktivizam i jugoslavenski dizajn. Njegovi najznačajniji projekti su: 300+ redizajna slavnih jugoslavenskih postera, ilustracije jugoslavenskih brutalističkih spomenika iz Drugog svjetskog rata, ilustracije strip junaka u sovjetskom stilu, portreti žena digitalnom tinom, i “Gush i Bac” – grafički roman s ilustracijama riječi njegove kćeri s autizmom.

U svom prepoznatljivom stilu, Zoran je predstavio 7 strašnih žena, svih onih s čijim je likom i djelom već bio upoznat – Katu Pejnović, Dianu Budisavljević, Rosu Plaveva, Lydiju Skelvicky, Nakie Bajram, Iskru Grabul i Mimozu Nestorovu-Tomić.

Fierce Women WOW Cards će uključivati njegove ilustracije Kate Pejnović i Lydije Sklevicky.

Pratite ga na Instagramu.


Projekt Žene o ženama – Women on Women sufinanciran je iz programa Kreativna Europa Europske komisije.


Povezano