Objavljeno

Otvoreno pismo Caitlyn Jenner s druge strane rase i moći

„Bruce je uvijek morao lagati. Uvijek je morao živjeti tu laž. Svakog je dana imao tajnu, od jutra do noći. Caitliyn nema tajni. Čim izađe novi broj Vanity Faira, slobodna sam“, osvrće se Caitlyn Jenner na seriju fotografija i intervju kojima predstavlja svoj stvarni identitet o kojem mediji i društvene mreže bruje već danima.

Lipanjsko izdanje Vanity Faira, na kioscima se prije nekoliko dana, no i online možete pogledati scene sa snimanja za koje je bila zadužena Annie Leibovitz.

Ono pak što je za samu trans* zajednicu važno u ovoj situaciji jest hoće li se i kako jedna slavna osoba poput Jenner, koja svakako donosi veliku vidljivost, uključiti u borbu transrodnih osoba protiv sveprisutne diskriminacije.

Prenosimo zato otvoreno pismo Kai Cheng Thom, spisateljice, performerice i socijalne radnice iz Montreala, upućeno Caitlyn Jenner, u kojem njezinu poziciju povlaštenosti suprotstavlja problemima neprivilegiranih pripadnikca trans* zajednice.

Draga Caitlyn,

Iskreno, nisam htjela pisati članak o tebi. Nisam htjela satima razmišljati o tebi, pretraživati internet za rijetkim pronicljivim (ili barem koherentnim) komentarima o tvojoj Vanity Fair naslovnici ili prebirati snimke tvojih televizijskih nastupa na YouTubeu. Zapravo, nisam ni znala tko si (rođena sam 15 godina nakon Olimpijskih igara u Montrealu i odrasla bez televizije) do prije nekoliko tjedana kada je započeo medijski cirkus o tvom rodnom identitetu.

Bilo mi je dosta pisanja i razmišljanja o trans* ženama kao medijskim predmetima, bilo mi je dosta beskrajnih analiza, debata i propitivanja vezanih uz nas i naša tijela, a koja nisu usporila valove diskriminacije, nasilja i ubojstava koji svake godine odnose živote naših sestara.

Kao mnogi/e trans* aktivisti/kinje nebijele boje kože, bila sam skeptična zbog toga što si privilegirana bogata bjelkinja: što bi 65-godišnja američka slavna ličnost s neto vrijednosti od stotinu milijuna dolara mogla znati o nekome poput mene? Što bi mogla, bolje reći htjela, ponuditi nama, ostatku trans* zajednice sada kada nas, namjerno ili ne, predstavljaš i govoriš u naše ime?

Bez obzira na to što ja želim ili mislim, činjenica jest da si u proteklih mjesec dana imala stvaran utjecaj na moj život, kao i na živote brojnih drugih trans* osoba koje žive u današnjem svijetu. Ne mogu nabrojati koliko su te puta moji cisrodni prijatelji/ce, kolege/ice i poznanici/e tijekom proteklog mjeseca spomenuli u mojoj prisutnosti očekujući nekakvu emocionalnu reakciju. Od tvog intervjua kod Diane Sawyer počele su mi pristizati poruke s pitanjima što mislim o Bruceu Jenneru. Od objave fotografija u Vanity Fairu, tvoja se prisutnost u mom internetskom i društvenom životu dvostruko povećala.

Kao što znaš, Caitlyn, svijet je gladan naše priče, freak showa o životima i smrtima trans* žena. Dok ista ta priča prodaje novine, privlači gledatelje/ice i sakuplja klikove i lajkove, siromašne i diskriminirane trans* žene nastavljaju trpati u muške zatvore, uskraćivati im poslove i zdravstvenu zaštitu te tući na ulicama. Stoga ti pišem ovo pismo i šaljem poruku s druge strane rase, moći, povlaštenosti, sestrinstva.

U idealnom slučaju, pročitat ćeš ga i možda mi čak odgovoriti. Mediji se danas toliko bave trans* ženama, kritiziraju naša tijela i mentalno zdravlje. Rijetko nas prikazuju u smislenom međusobnom odnosu. Stoga razgovarajmo, Caitlyn. Kao žena sa ženom. Ostavit ću svoje predrasude po strani ako ćeš i ti imati otvoren um.

Pitanje koje si svi danas postavljaju i kojem ne mogu pobjeći jest: “Što misliš o Caitlyn Jenner?” No ono što mene zanima jest što ti misliš o meni, 24-godišnjoj trans* ženi azijskog porijekla koja je preživjela zlostavljanje i seksualni napad, nekome tko godišnje zarađuje manje nego što stoji tvoja odjeća za jedno snimanje Vanity Faira.

Zanima me što misliš o mojoj hrabroj sestri, mauricijskoj umjetnici čiji rad, malo po malo, mijenja okolinu za trans* žene druge boje kože u gradu u kojem živimo.

Zanima me što misliš o trans* ženama koje nemaju nikakvih financijskih mogućnosti osim da se bave najopasnijim oblicima prostitucije. Zanima me što misliš o CeCe MacDonald koja je zatvorena u muški zatvor jer je izbola muškarca koji ju je napao. Što misliš o Lamiji Beard, Ty Underwood, Yazmin Vash Payn, Taji DeJesus, Penny Proud, Bri Golec, Kristini Gomez Reinwald, Sumayi Dalmar koje su lani ubijene? Jesi li, poput mene, urezala njihova imena u svoje srce?

Caitlyn, želim znati što misliš o tome da su mi neki dan, dok sam se vraćala kući podzemnom, prišla dvojica muškaraca i počela me seksualno uznemiravati? Nakon što su mi neko vrijeme zurili u prsa, počeli su mi prijetiti da će mi rastrgati odjeću kako bi vidjeli ima li to penis. Oko nas su bili ljudi i promatrali scenu, no nitko nije ništa učinio.

Što misliš o činjenici da se takve stvari svakodnevno događaju meni i većini trans* žena koje si ne mogu priuštiti ili jednostavno ne žele operacije?  Voziš li se ikad podzemnom, Caitlyn? Brineš li se zbog takvog nasilja dok letiš u privatnim zrakoplovima i voziš se u svom Porscheu od 180.000 dolara?

Zanima me što misliš o svemu tome: o vezama koje nas vežu i razlikama među nama. Najviše od svega, zanima me što planiraš poduzeti u vezi toga. Izjavila si da želiš čuti priče drugih trans* žena i iskoristiti svoju platformu da poboljšaš stvari.  Voljela bih da to znači više od podizanja svijesti pomoću glamuroznih fotografija i reality televizije. Istina je da su trans* osobe posljednjih godina vidljivije, no sama nas vidljivost neće spasiti. Um mi zatitra idejama zamišljajući kakve bih socijalne programe mogla pokrenuti sa samo djelićem novca koji ti imaš na raspolaganju.

Što će biti sada, Caitlyn? Hoćeš li odvesti svoje novo tijelo u sumrak u svom sportskom autu? Ili ćeš ostati i boriti se uz nas?

Možda se nisi proglašavala transrodnom revolucionarkom, no imaš moć i privilegije da tražiš pravu promjenu. Imaš moć za koju bi većina nas dala život. Privilegija da živiš otvoreno kao trans* žena temelji se na tijelima trans* crnkinja poput Sylvije Rivere i Marshe P. Johnson. Kako ćeš im to vratiti?

Teško mi je vjerovati u tebe. Većina trans* osoba već te otpisala kao bogatu bijelu kuju. Iskreno, ne mogu ih kriviti, već nas je toliko puta prevarila bijela LGBT zajednica. Ali provela sam neko vrijeme čitajući tvoje intervjue, Caitlyn. Vidjela sam tvoj pogled kada si prošla cilj na Olimpijadi 1976. godine. Ono u što sam sigurna jest da si žena koja zna što je patnja, mučenje i preživljavanje. Boriti se.

Čestitam vam na tranziciji, gđo Jenner. Prekrasni ste i hrabri, nema sumnje. Koristio bi nam netko poput vas u našem kutu. Ako će vam ikad trebati netko za razgovor, ima nas mnogo ovdje, s druge strane sestrinstva.

S poštovanjem,

Kai Cheng

Osim Kai Cheng brojinie su pripadnicie trans* zajednice reagiralie na Caitlynin cover. Krystal Frasier je, primjerice, kreirala #MyVanityFairCover, kojim je, kako kaže, htjela povećati vidljivost i onih trans* koje se ne mogu tako lako naći na naslovnicama fensi časpisa. Pogledajte neke alternativne naslovnice <3

{gallery}My VF Cover{/gallery}

 Prevela i prilagodila: Lana Perišić; Izvori: xoJaneDazed


Povezano