Objavljeno

Dan kad su hrvatski konzervativci pali na tjeme

Vjerojatno ste na internetima već naišlie na novu peticiju koju širi CitizenGO Hrvatska, pod nazivom Zaustavite širenje rodne ideologije u Saboru, zaštitimo žene i djecu. Već sam naslov izaziva želju da okrenete očima (poput Tine Fay u seriji 30 Rock) i samo scrolnete dalje, no budući da nas je nedavna povijest naučila da marginalne stranke mogu djelovati na hrvatsku politiku odlučile smo vas ipak upozoriti na ovu manipulaciju.

„Zadnjih dana po stranim medijima šire se vijesti o nametanju rodne ideologije po cijelom svijetu, a sutra se isto događa i u Hrvatskom saboru“, upozorava CitizenGO u svojoj peticiji referirajući se na sjednicu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Odbora za ravnopravnost Hrvatskog sabora, koja je održana jučer, a na kojoj su sudjelovali i predstavnici Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA), Krovne organizacije za zaštitu prava transrodnih osoba u Europi (TGEU), udruge TransParent – inicijative roditelja transrodne djece i mladih, pravobraniteljstava, nadležnih ministarstava te vladinih ureda.

Skoro bismo se i složile s njima u ovom dijelu da se rodna ideologija nameće po cijelom svijetu, no ne kada kažu „zadnjih dana“. Naime, rodna ideologija, pojam koji konzervativne opcije koriste kako bi osujetile napore LGBTI i feminističkih organizacija usmjerene ka ostvarenju rodne ravnopravnosti, nasuprot rodne stratifikacije, te dokidanju diskriminacije utemeljene na rodu, spolu i seksualnoj orijentaciji, može se i drugačije definirati.

Kako kaže Blackwell Encyclopedia: „Pojmovi rodna ideologija i ideologija rodnih uloga odnose se na stavove vezane za primjerene uloge, prava i odgovornosti žena i muškaraca u društvu … Tradicionalne rodne ideologije naglašavaju važnost različitih uloga namijenjenih muškarcima i ženama … Također, pojam rodne ideologije može se odnositi i na raširena vjerovanja u društvu koja opravdavaju rodnu nejednakost.“

Slažemo se, da, od takve rodne ideologije koja žene pokušava ograničiti tradicionalnom rodnom ulogom majke i domaćice, LGBTI osobama negirati slobodu izražavanja, a transrodnim osobama i maksimalno otežati tranziciju, svakako treba zaštititi žene, ali ne samo njih, kao i sve buduće generacije, dakle i djecu.

No, što je domaće konzervativce toliko uzrujalo, pitate se. Naime, u Saboru je u četvrtak na repertoaru bila tematska sjednica “Status i prava transrodnih osoba u Republici Hrvatskoj”, na kojoj se raspravljalo o olakšavanju procedure promjene spola u osobnim dokumentima (rodnom listu, osobnoj iskaznici, putovnici, domovnici i vozačkoj dozvoli).

Peticija koju smo spomenuli, a koja se bliži svom cilju od prikupljenih 5.000 potpisa, građane/ke neupućene u ovu temu pokušava izmanipulirati korištenjem već spomenutog pojma ideologija, referirajući se na zaštitu djece i najranjivijih te zastrašivanjem rečenicama poput ove:

„[Olakšavanje postupka promjene spola] Otvara prostor za neograničene neugodnosti i prijetnje, pogotovo za žene i djecu na javnim mjestima poput WC-a i bazenskih svlačionica. Stoga u svrhu zaštita žena i djece tražimo postrožavanje navedenih kriterija!“

Na svoj mlin okreću čak i mogućnost da se Hrvatska olakšavanjem procedure promjene spola pridruži Danskoj, Malti, Irskoj i Norveškoj, koje nameću europski trend priznavanja roda na temelju samo-određenja, pa referirajući se na to kažu:

Ukoliko se provedu zahtjevi LGBT udruga, Hrvatska će se pridružiti zemljama u kojima se spol u rodnom listu ili osobnoj iskaznici može promijeniti pukom željom, što je – prema događajima u SAD-u i širom svijeta – otvaranje pandorine kutije!“

Sad ste već sigurno ‘Selina Meyer uzrujani’, no idemo dalje. Jučer popodne smo na Voxu objavile vijest da je pilula za dan poslije od sada dostupna bez recepta i bez ispunjavanja upitnika, a naša se Emina Hermann uputila i u obližnju ljekarnu kako bi vidjela hoće li joj pokušaj kupnje tablete stvarno proći za rukom. I doista nije bilo nikakvih problema, za za vas je doznala i cijene tableta Escapelle i ellaOne. Sudeći po broju lajkova koje je vijest u kratkom vremenu ostvarila, ugodno vas je iznenadila, no ne misle tako svi (još jedna odgovarajuća Selina), pa je potrebu reagirati imao jedan od vođa tzv. konzervativne revolucije u Hrvata, bliski suradnik Željke Markić, John Vice Batarelo, koji na svom FB profilu piše ovako:

“E sada mi je stvarno prekipilo. Kakva je to stranka HDZ??? Nemaju k od konzervativno ni d od domoljubno. Ali imaju KVj, kako vjetar puše… Karamarkovo ponašanje je ispod svake državničke razine, ali mi je danas puno više naljutilo “babykiller” stav Ministra zdravlja Darija Nakića koji je dopustio kupnju tzv. pilule za dan poslije, (ellaOne i Escapelle) to jest abortivne pilule BEZ RECEPATA, čak i za maloljetnice. Pa, što on radi??? Što taj hdz radi? Liberalniji su od sdp-a.


Tražiti ćemo od ministra da ŽURNO povuče tu suludu odluku ili neka ponese ostavku. Neka nosi na svoju savjest uništenje (ubijanje) nerođene djece u obliku zigota i embrija. Dr. Čorušić je barem imao stav vezano za pobačaj i htio poljski model. Ovaj šuti i vezano za to.


Gdje su interesi naše djece, gdju su interesi nerođene djece? Je li taj hdz ima stav vezano za bilo što??? Sramite te se! A biti će zanimljivo vidjeti kako će se ponašati vezano za rodnu ideologiju i njezino guranje na dnevni red u Hrvatskom saboru”

Čitajući ovo, sigurne smo, ne možete si pomoći i svladavaju vas još jedan eye roll i WTF. Nas također. Najradije bismo izbjegle svakodnevno uzrujavanje oko sličnih peticija i inicijativa koje ugrožavaju prava djevojaka i žena, prava LGBTI osoba i svih marginaliziranih skupina, no vidjelie smo u Hrvatskoj ne možemo odmahnuti rukom i reći ‘Ko ih šiša, pušu u prazno’, jer u Hrvatskoj, saznalie smo na primjeru reforme školstva, marginalne stranke i inicijative imaju stvarnog utjecaja.

Branimo zato pravo na izbor žena na legalan pobačaj, reformu školstva i zdravstveni odgoj, prava žena i LGBTI osoba i držimo fige da Hrvatska postane peta zemlja u Europi koja će osigurati mogućnost promjene spola na temelju samo-određenja, te da mogućnost kupnje pilule za dan poslije bez recepta neće biti kratkog vijeka. I da napokon dobijemo Vladu čiji predstavnici/e neće biti okaljani aferama, koji će raditi u interesu društva, a ne u svom vlastitom i interesu krupnog kapitala.

 


Povezano