Objavljeno

Škotska premijerka najavila reformu zakona o rodnom identitetu

Uoči svibanjskih izbora, premijerka škotske obećala je uskladiti pravno priznavanje roda s ‘najboljom međunarodnom praksom’ i na taj način omogućiti svojim građanima/kama promjenu roda bez liječničke dijagnoze, prenosi The Guardian.

Ova reforma učinila bi Škotsku tek trećom europskom državom (nakon Malte i Danske) koja zakonski priznaje nebinarne rodne identitete. Transrodne osobe imat će mogućnost unošenja svog rodnog statusa u službene dokumente bez prethodnog izvrgavanja psihijatrijskoj procjeni, odnosno riječima Jenny Kermode iz Transmedia Watcha, više neće biti patologizirane.

Pravo na rodno samoodređenje bez pristanka roditelja stjecat će se već u 16. godini, a uz pristanak i ranije, što je izazvalo gnušanje nekih predstavnika vjerskih zajednica. Velečasni David Robertson izrazio je zabrinutost zbog gušenja tradicionalnih ideja o rodu, seksualnosti i braku te nagovijestio kako će posljedica biti zbunjenost i slomljenost djece.

Sturgeon pak misli da će mogućnost informiranog odabira vlastitog rodnog identiteta potaknuti mlade da ostvare puni potencijal. Pretpostavlja 2021. godinu kao najkasniji trenutak za provedbu reforme te naglašava kako je vrijeme i za snažnije promicanje inkluzije u obrazovanju.

Ovakvo obećanje u skladu je s dosadašnjim radom vlade, koji je obuhvaćao ulaganje u bračnu ravnopravnost i poboljšanje zaštite trans osoba kroz osnaživanje zakona o zločinima iz mržnje, koji već sada nudi zaštitu bolju d one u ostatku UK, no edukacija policije provedbu če samo poboljšati.

Najavljena reforma dogodit će se pobijedi li Škotska nacionalna stranka na izborima, što je prema anketama u najmanju ruku vjerojatno. [S.M.]


Povezano