Objavljeno

Švedski rječnik službeno obogaćen rodno neutralnom zamjenicom

Službeni rječnik švedskog jezika u travnju će uvesti rodno neutralnu zamjenicu ‘hen’, koja se može koristiti bez otkrivanja roda, u slučajevima kada je nepoznat, kada je osoba transrodna ili kada je poznavanje roda jednostavno suvišno, izvijestili su urednici/e iz Švedske akademije.

‘Hen’ će se pridodati već postojećim zamjenicama ‘han’ (on) i ‘hon’ (ona), uz još 13,000 riječi koje će  postati dijelom novog rječnika.

Riječ ‘hen’, skovana je 1960-ih kada je sveprisutno korištenje riječi ‘han’ (on) postalo politički nekorektno, a teži pojednostaviti jezik i izbjeći korištenje nespretnih ‘on/a’ konstrukcija.

Iako u to doba nije postala šire prihvaćena, početkom 2000-ih ju je aktualizirala tamošnja trans* zajednica, a posljednjih je godina sve bolje prihvaćena. Zamjenicu ‘hen’ danas možete pronaći u službenim dokumentima, sudskim presudama, medijskim objavama i knjigama, a pomalo i gubi svoju početno aktivističko-feminističku konotaciju.

Rječnik Švedske akademije revidira se svakih deset godina, a nove riječi dodaju se u odnosu na frekventnost i relevantnost istih. Novo izdanje u prodaji će se naći 15. travnja ove godine. [Ž.V.] TheGuardian


Povezano