Objavljeno

Airbnb odbio gošću zbog rodnog identiteta

Popularni servis za ponudu smještaja našao se na udaru kritika nakon što je transrodnoj gošći odbijena usluga zato što se osoba koja ju je trebala udomiti osjećala ‘nelagodno’.

Shadi Petosky, podnijela je prošle godine pritužbu Airbnb-u, koji nije uklonio domaćicu sa svoje web stranice. Umjesto toga, nešto kasnije ista je unaprijeđena u status ‘super domaćice’, što joj je donijelo još veće pogodnosti na stranici. Petrosky, koja je o tom problemu pisala na Twitteru, priložila je sliku s koje se može pročitati odbijenica zbog gošćina rodnog identiteta.

https://twitter.com/shadipetosky/status/739603046821330944

Tek kada se tweet proširio u javnosti, kompanija je odlučila reagirati, odgovorivši kako su tada uklonili domaćicu.

Petosky, inače producentica emisije Yo Gabba Gabba i kreatorica emisije Danger & Eggs, na Amazonu, u tijeku razgovora otkrila je da je transrodna osoba na što je domaćica odgovorila da se boji da će se njezin sin osjećati neugodno u njezinom prisutstvu pa da stoga nije dobrodošla.

https://twitter.com/shadipetosky/status/740410894144962560

„Sama ideja da negativno utječemo na djecu ili da im štetimo, stvarno je loša za trasrodne osobe. Ljudi iskorištavaju svoju djecu kako bi nas diskriminirali. Ne shvaćaju da smo i mi sami/e roditelji“, kazala je Petrosky.

Airbnb je u zadnje vrijeme suočen i s kritikama zbog rasizma, naime niz ne-bijelih gostiju diljem svijeta podijelilo je svoja iskustva diskriminacije koristeći hastag #AirbnbWhileBlack. Istovremeno, kompanija za ponudu smještaja nema pravilnik za domaćine/ce koji/e sistemski diskriminiraju na rodnoj i rasnoj osnovi.

Unatoč nedostatku smjernica, Airbnb je na tržištu uspostavio reputaciju gay-friendly organizacije, s oglašivačkim kampanjama koje u središtu imaju riječ ‘čovječanstvo’ (engl. mankind) često razdvajajući riječ u printanoj verziji pritom naglašujući pritom KIND. Službeni su sponzori San Francisco gay pride-a, a još jedna nedavna reklama uključivala je trans* par. [M.B.] Dazed


Povezano