Objavljeno

Trans Aid izdao brošuru ‘Autanje u obitelji’

Nadolazeći blagdani vrijeme su koje nastojimo provesti s ljudima koji su nam bliski. Neki_e ih provode s prijateljima, neki_e s partnerima_icama, a neki_e od nas koriste ovu priliku za posjetiti obitelji.

Često se upravo u ovom periodu godine javljaju brojna pitanja povezana s autanjem i obitelji. Kome, kada, na koji način i što reći? Koje reakcije očekivati? Kada je pravi trenutak za autati se? Autati se uopće ili ne? Sve su ovo pitanja koja ovaj period za brojne LGBTIQ osobe čine izrazito stresnim.

Kako bi što spremnije, temeljitije i susretljivije odgovorila na brojna pitanja o autanju u obitelji, udruga Trans Aid odlučila je izraditi brošuru samopomoći za koju se nada da će pomoći pri traženju odgovora na najčešća pitanja, ali i pronalaženju podrške te savjeta za autanje.

Brošura Autanje u obitelji namijenjena je trans, inter i rodno varijantnim osobama, no sadržaj je u potpunosti primjenjiv i na druge identitete – on je napisan i za lezbijke, gejeve, biseksualne i queer osobe.

„Da se ponovnoautam, promijeniobihnačinnakojisamreagiraonaodređeneizjave i pitanjasvojihroditelja. Bio bihsmireniji, imaobihnaumunjihovuperspektivusituacije u kojojsu se našli, a kojunisuočekivali. Transosobamakoje se teknamjeravajuautatisavjetovao bi da budustrpljive. Pripremitematerijalekojebistehtjelipokazatiroditeljima da iheducirate o temi i približitesvojidentitet.Shvatite da se moždanikadnisususreli s time i da je i njimateško, ali se trudenajbolještomogu i znaju. Ne zamjerajteimakopogriješe.Ovo je proceskako i za vas, tako i zanjih.“ navodi Alex koji je u brošuri podijelio svoje iskustvo outanja.

Kroz program TRANSavjetovanja udruga Trans Aid pruža psihološku podršku i savjetovanje trans, inter, rodno varijantnim te LGBQ osobama. U zadnje vrijeme u udruzi prate porast online upita, ali i na individualnom i grupnom savjetovanju gdje je zabilježen porast otvaranja tema povezanih upravo za autanje u obitelji.

Osobe u potrazi za psihološkom podrškom mogu im se javiti e-mailom na transavjetovanje@transaid.hr ili ih potražiti na Facebook stranicama Trans Aida i TRANSavjetovanja.

Brošuru u online izdanju možete pronaći na službenoj stranici Trans Aida.

Povezano