Objavljeno

Žrtva grupnog silovanja u Mumbaiju želi se vratiti na posao

Nakon grupnog silovanja 22-godišnje fotoreporterke i fizičkog napada na njezinog kolegu, policija je uhitila i posljednjeg petog počinitelja kojeg dovodi u vezu s počinjenim zločinom.

Napad se dogodio u predvečernjim satima 22. kolovoza, dok su obilazili Shakti Mills, predgrađe Lower Parela. Fotoreporterka je sa svojim kolegom bila na zadatku snimajući reportažu o mumbaijskim chawlama, zgradama čija je namjena bila isključivo za stanovanje radnika/ica zaposlenih u tekstilnim tvornicama.

Žrtva s višestrukim ozljedama primljena je u Jaslok Hospital, iz koje je svojim podržavateljima odaslala snažnu i ohrabrujuću poruku: “Silovanje nije kraj života. Želim stroge kazne za sve počinitelje, te se želim što prije vratiti na posao.”

Nakon što je javnost saznala za zločin, skupina prosvjednika/ica se skupila ispred bolnice (na slici) izražavajući time svoje nezadovoljstvo radi brutalnog seksualnog nasilja počinjenog nad mladom ženom, otvarajući ponovno pitanje sigurnost žena u Indiji.

Po izjavi policije, grupa muškaraca u dobi od 19 do 25 godina prišla je žrtvi i njezinom kolegi nudeći pomoć pri ulasku u jednu od napuštenih zgrada. Počinitelji su zatim zavezali i pretukli njezinog kolegu, te žrtvu odvukli u grmlje gdje su je višestruko napastovala prijeteći joj razbijenom pivskom bocom nad glavom. “Slikali su me pomoću mobitela, te su mi zaprijetili ako ikome progovorim o incidentu da će me ocrniti otkrivajući moj identitet“, izjavila je žrtva.

Prvi osumnjičenik, nezaposleni 19-godišnjak, uhićen je u petak te je priznao zločin imenujući ostatak članova grupe koji su uhićeni u policijskoj akciji tijekom vikenda, prenosi Jezebel.

Zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti žrtve, koja se unatoč prijetnjama počinitelja uputila u bolnicu gdje se podvrgnula potpunom medicinskom pregledu i davanju potrebnih izjava, policija je uspješno završila potragu za počiniteljima.

Počinjeni napad podsjetnik je na grupno silovanje 23-godišnje studentice u autobusu prošlogodišnjeg prosinca u New Delhiju koji je izazvao bijes javnosti i višestruke prosvjede za sigurnijim okružjem za žene te strože kazne za počinitelje seksualnog nasilja. U ožujku ove godine izglasan je novi zakon koji nameće teže kazne počiniteljima uvodeći uhođenje i voajerizam kao kaznena djela, prenosi The New York Times.

Iako se Mumbai smatra najsigurnijim gradom u Indiji, nedavni događaji stavljaju to u pitanje. Prema statistikama vođenim od strane neprofitne organizacije Praja Foundation, registrirano je 207 slučajeva silovanja u razdoblju od 2011. do 2012. u Mumbaiju što je rast od 15% obzirom na prethodnu godinu. [Ž.S.] The GuardianHuffingtonpost…


Povezano