Objavljeno

Sutkinja žrtvu pitala: ‘Jeste li pokušali skupiti noge?’

Španjolska feministička organizacija Clara Campoamor koja pruža podršku žrtvama rodno uvjetovanog nasilja, zatražila je punu istragu ponašanja sutkinje Marie del Carmen Molina Mansille, zbog  uvredljivog i ponižavajućeg ispitivanja žrtve silovanja.

Anonimna žena u četvrtom mjesecu trudnoće  pojavila se u lokalnoj policijsku postaji u gradu Vitoria 16. veljače kako bi podnijela izjavu o seksualnom i fizičkom nasilju od strane svog partnera, nakon čega je pozvana i na sud.

Spomenuta sutkinja, od početka se ponašala kao da ne vjeruje izjavi žrtve, prekidajući ju tijekom svjedočenja i postavljajući neumjesna pitanja, a između ostalog pitala ju je da li se na neki način pokušala oduprijeti agresiji te: “Jeste li čvrsto skupili noge?”.

Udruga Clara Camoamor uložila je žalbu protiv sutkinje radi neprimjerenog ispitivanja zahtjevajući njezinu suspenziju od Općeg vijeća za sudstvo koje nadzire slobodu sudaca u Španjolskoj.

„Pokazala je očito nepovjerenje prema svjedočanstvu žrtve … Ovakva pitanja nisu samo nepotrebna za istragu, već su u potpunosti uvredljiva i krše dostojanstvo žrtve”, rekla je Blance Estrella Ruiz, predsjednica organizacije Clara Campoamor.

Organizacija nazvana prema španjolskoj političarki i sufražetkinji poznatoj po borbi za ženska prava, napomenula je da ovo nije izolirani sudski slučaj te da su već zabilježene slične pritužbe koje žene obeshrabruju da u budućnosti prijave slične zločine.

Istraga je i dalje u tijeku, a optužena sutkinja je odbila komentirati cijeli slučaj. [K.J.] The Local


Povezano