Objavljeno

Indijska Škola za pravdu žrtve trgovine ljudima obučava da postanu pravnice

Indija je poznata kao zemlja s najvećim postotkom žrtava lanaca krijumčarenja ljudima. Iako je u slučaju traffickinga nemoguće doći do točnih brojeva, UN procjenuje kako u Indiji postoji 3 milijuna osoba koje se bave seksualnim radom, od čega je 40 posto djevojčica i dječaka, uglavnom pripadnika_ca etničkih manjina i nižih kasta, koji_e su žrtve lanca trgovine ljudima.

Prema navodima organizacije Free A Girl, broj osuđenih krijumčara iznimno je malen jer se slučajevi na sudu odbacuju zbog nedostatka dokaza ili nedostatka odvjetnika_ca i tužitelja_ica koji su specijalizirali slučajeve seksualne eksploatacije. U 2015. godini samo je 55 slučajeva u čitavoj Indiji rezultiralo zatvorskim kaznama. Međutim, od ove bi se godine situacija mogla značajno popraviti.

Indijska Škola za pravdu, koja je otvorena 6. travnja, osnovana je s ciljem edukacije žena koje su preživjele trafficking, a koje će na kraju obrazovanja moći ostvariti pravnu karijeru. Ove žene će s vremenom svoje diplome moći koristiti kako bi kazneno gonile krijumčare s kakvima su i same imale iskustva.

 “Moj san je da postanem tužiteljica, kako bih one koji su odgovorni za dječju prostituciju mogla privesti pravdi,” kazala je Lata, jedna od polaznica prve generacije studentica Škole za pravdu. “Želim kazniti muškarce koji su mi ovo učinili.”

Kao mlada djevojka u indijskoj Kultali, Lata je bila obrazovanija od većine djevojaka iz svog sela. Međutim, kada joj je bilo samo šesnaest godina udala se za mladića koji ju je dva mjeseca nakon vjenčanja prodao bordelu. Tada je vjerovala da nema nikakvu budućnost. Na sreću, Lata je uspjela pobjeći iz lanca organizirane prostitucije, a sada se kroz ovaj specijalizirani program vraća svom obrazovanju kako bi postala odvjetnica.

Ova škola je rezultat partnerstva jednog od najboljih Pravnih fakulteta u Indiji i međunarodne organizacije Free A Girl Movement (Pokret oslobođenja djevojaka) koja se bori za oslobođenje djevojaka žrtava traffickinga. Tijekom svog školovanja, djevojke i žene će boraviti na Pravnom fakultetu, čiji puni naziv nije objavljen iz sigurnosnih razloga.

“Na edukacijskom programu radili smo u uskoj suradnji s organizacijom Free A Girl, tražili prostor te izabrali prvu generaciju djevojaka koja će pohađati predavanja, a zatim cijelu kampanju izgradili oko toga.” kazao je Bas Korsten, kreativni direktor marketinške agencije J. Walter Thompson Amsterdam koja je pokrenula ovaj projekt.

U program je trenutno uključeno 19 žena i djevojaka u dobi od 19 do 26 godina, koje će pohađati predavanja i individualne instrukcije kako bi se pripremile za ispite, a osigurano im je i mentorstvo. Očekuje se kako će cijeli program trajati između pet i šest godina, a djevojke i žene će po završetku programa diplomirati pravo s posebnim fokusom na komercijalne slučajeve seksualne eksploatacije. Neke od njih postat će tužiteljice ili odvjetnice, a imaju mogućnost napredovati i do pozicija sutkinja.

“Riječ je o djevojkama koje su iskusile visokotraumatična iskustva i živjele živote kakve teško možemo i zamisliti,” izjavio je Korsten. “Sve su odlučne u namjeri da postanu odvjetnice i osiguraju si moć da kazneno gone kriminalce koji su ih nekada posjedovali.”

Iako je cijela kampanja osmišljena u sklopu reklamne kampanje, Korsten je kazao kako je ovaj program puno više od ‘geste’ ili reklamne kampanje, jer nije riječ o programu kojeg se izbaci u javnost, a zatim napusti. Štoviše, iduće je na planu otvaranje Škole za pravdu u Brazilu.

Stvaranje škola i programa namijenjenih žrtvama krijumčarenja ljudima ne dolazi bez rizika, naročito ako obučavate žene kako da prekinu ilegalno trgovanje. Ali riječ je o riziku s kojim se žene i djevojke hrabro suočavaju, odlučne u namjeri da se bore s krijumčarskom industrijom.

“Bilo je ozbiljnih prijetnji, što je jedan od razloga zbog kojih u javnost nismo izašli s točnom lokacijom ovog fakulteta,” kazao je Korsten. “Međutim, vjerujemo kako će prva generacija studentica inspirirati mnoge buduće kampanje i pokrete.” [E.H.] mashable/adweek


Povezano