Objavljeno

Maloljetne nevjeste u Indiji pravdu traže na sudu

Za Santa Devi Meghwal brak je bio ugovoren kada je imala tek 11 mjeseci. Znala je da se treba preseliti k suprugu i njegovim roditeljima kada napuni 16 godina. No, kako je prema Zakonu protiv dječjeg braka iz 2006. godine zabranjeno je sklapanje bračnog ugovora za djevojčice mlađe od 18 i dječake mlađe od 21 godine, slučaj je završio pred obiteljskim sudom.

Prekršitelji/ce zakona suočeni/e su sa kaznom zatvora od dvije godine te jamčevinom od 200,000 rupija (oko 2100 funti). No, izvješće Unicefa pokazuje da je  47% djevojčica u Indiji udano prije dobi od 18 godina, a ta je praksa učestala u ruralnim područjima.

„Iako gotovo svi znaju za Zakon, brakovi se i dalje sklapaju obzirom da društvene norme i pritisak tjeraju ljude na kršenje zakona“, izjavila je Dora Giusti, Unicefova specijalistkinja za zaštitu djece u New Delhiju.

Meghwal se našla zarobljena ovim tradicijama. Tijekom prvog susreta sa dogovorenim suprugom Ramom i njegovom obitelji uspjela je pronaći izliku da izbjegne odlazak k njima, a s time je nastavila do svoje 19. godine. Tada se Ramova obitelj uvrijedila. Stariješine u selu, nametnule su njezinim roditeljima novčanu kaznu od 1.6 milijuna rupija. Kako nisu bili u nikakvoj mogućnosti platiti, odselili su se.

Obzirom da joj je ponestajalo opravdanja, Meghwal se obratila Kriti Bharti, voditeljici kampanje za prava djece i Zaklade Saarthi Trust u Jodhpuru, koja je dospjela u medije 2012. godine kada je omogućila prvo poništenje dječjeg braka u Indiji.

Dosada je odnijela pobjedu u još 27 slučajeva pred obiteljskim sudom, a prvi je bio onaj Laxmi Sargara, čiji je brak bio ugovoren kada je imala jednu godinu. Ta pobjeda bila je pravno od presudne važnosti te je donijela nadu drugim djevojčicama. Slučaj je dospio i u školske udžbenike.

Indija i dalje ima jednu od najmanjih stopa razvoda u svijetu, zbog stigmatizacije razvedenih žena kojima je kasnije gotovo nemoguće ponovno stupiti u brak, a i sama procedura pred pretrpanim sudovima je jako skupa i dugotrajna. Prema riječima Bharti u prosjeku između tri dana i šest mjeseci.

Ram za kojeg se Meghwal trebala udati, je protiv poništenja braka te joj prijeti otmicom. Ali ona se ne da zastrašiti te kaže da je ugledala tračak bolje budućnosti otkad studira i želi postati učiteljica. [M.B.] TheGuardian


Povezano