Objavljeno

Muškarac optužen za silovanje zbog uklanjanja kondoma bez pristanka partnerice

U povijesnoj presudi, švicarski je Vrhovni sud odlučio da usprkos tome što je spolni odnos 47-godišnjeg muškarca i njegove partnerice bio konsenzualan, skidanje kondoma bez njezina znanja i pristanka konstituira silovanje.

Vrhovni sud u Lausanneu optuženom je dodijelio jednogodišnju uvjetnu kaznu.

Razumijevanje pristanka dobrano se promijenilo u zadnjih nekoliko godina zahvaljujući predanom radu feminističkih aktivistkinja i kampanja protiv seksualnog nasilja. Svejedno, za mnoge je legalno izjednačavanje silovanja i uklanjana kondoma tijekom spolnog odnosa bez pristanka još uvijek upitno.

Zanimljivo je tumačenje britanskog zakonodavstva prema kojem se ovakav slučaj nedvojbeno tretira kao silovanje. Zakon iz 2003. godine, Sexual Offences Act, u članku 74 koristi primjer Juliana Assangea, utemeljitelja Wikileaksa, kojeg su dvije žene optužile za namjerno uklanjanje kondoma tijekom spolnog odnosa bez njihova pristanka. U ovom su slučaju britanske vlasti prosudile da postoje temelji za Assangeovo izručenje Švedskoj kako bi se suočio s optužbama za silovanje. Istraga je i dalje u tijeku.

Dr. Sinead Ring sa Sveučilišta u Kentu kaže kako u ovakvim slučajevima ishod ovisi ponajviše o tome što se može dokazati na sudu:

”Ako se može dokazati da je žena pristala na seks s kondomom, a  muškarac je kasnije promijenio uvjete bez njezina pristanka, vrlo je vjerojatno da će biti osuđen za silovanje. Ipak, još uvijek je na poroti da odluči da muškarac nije mogao opravdano vjerovati u  pristanak partnerice.”

Tu se situacija komplicira. Usprkos dobrim zakonima, sigurna osuda ovisi o mnogo različitih aspekata: potrebno je dovoljno dokaza, tužitelji moraju gurati slučaj, a žrtva mora biti psihički spremna na dugotrajno suđenje. Najveći problem dakako predstavljaju potencijalne predrasude članova porote. ”Mnogo ovisi o mitovima i stavovima o ženama i o tome što silovanje jest ili nije s kojima svaki pojedini član porote dolazi u sudnicu”, kaže Ring.

 

Za suočavanje s ovim problemima prijeko je potrebno uvođenje odgovarajuće edukacije u škole, koja bi mlade naučila o seksu, pristanku i vezama, te kako se nositi s mitovima i stereotipima vezanima za seksualno nasilje koji su još uvijek duboko ukorijenjeni u društvu. [A.D.] Vice…


Povezano