Objavljeno

Znanstvenica s FSB-a kreirala prvi hrvatski bicikl na vodik

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Mlada znanstvenica dr. Ankica Đukić,  docentica na Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju Fakulteta strojarstva i brodogradnje, kreirala je zanimljivo prometalo, prvi hrvatski bicikl na vodik.

„To je zapravo električni bicikl koji za pogon elektromotora koristi električnu energiju iz vodikovih gorivnih članaka. Riječ je o uređaju koji korištenjem vodika i kisika, bilo iz zraka ili nekog spremnika, proizvodi električnu energiju, a nusprodukt su voda i toplina. Pritom nema nikakvih štetnih emisija“, pojasnila je Đukić za Jutarnji.

O vodiku kao neiscrpnom izvoru energije u Tajanstvenom otoku lamentirao još i slavni Jules Verne, a rasprave o korištenju toga plina kao čistog goriva razbuktale su se posljednjih desetljeća. Skovan je čak i termin vodikova ekonomija što je koncept temeljen na korištenju vodika kao ključnog nosača energije proizvedene obnovljivim izvorima.

„Njemačka daje velik novac u razvoj tehnologija zasnovanih na vodiku. Naime, ondje se dobiva puno energije iz obnovljivih izvora pa imaju problem s pohranom. No, vodik je izvrstan link prema obnovljivim izvorima kao spremnik energije“, rekla je Đukić i dodala kako tehnologije zasnovane na vodiku razvijaju i brojne druge zemlje svijeta, Francuska, Italija, skandinavske zemlje, Island, SAD, Kanada te Japan te da gotovo svaka autokompanija razvija prototip auta na vodik te zatim malu serijsku proizvodnju.

Svoja znanstvena istraživanja u području proizvodnje i primjene vodika kao alternativnog goriva i spremnika energije započela tijekom izrade doktorske disertacije. „Doktorirala sam na proizvodnji vodika elektrolizom vode korištenjem sunčeve energije i kako sam htjela tako proizvedeni vodik i koristiti, došla sam na ideju izrade bicikla“, ispričala je.

Navodi kako bi prototip bicikla na vodikov pogon stajao je oko 100.000 kuna te pojašnjava kako je prototip uvijek skuplji, no da je njezin spreman za komercijalizaciju, pri čemu bi cijena pala barem za 50%. „No, za to mi treba investitor“, kaže. „Interes postoji, ali vidjet ćemo hoće li se to i realizirati.“

Ističe da se znanja stečena tijekom razvoja ovog prototipa mogu se primijeniti na daljnji razvoj motocikla na vodik, a samim tim na razvoj auta na vodikov pogon. „Dakle, moja ambicija je i dalje razvijati vozila na pogon vodikom i mislim da Hrvatska ima i kapaciteta i znanja za razvoj takvih vozila“, zaključila je Ankica Đukić.


Povezano