Objavljeno

Prva vagina uspješno kreirana u laboratoriju i transplantirana u ženu

Američki znanstvenici uspješno su implantirali umjetnu, laboratorijski stvorenu vaginu u četiri djevojke koje su bolovale od Mayer-Rokitansky-Küster-Hauserovog sindroma (MRKH), rijetke urođene anomalije u razvoju reproduktivnih organa.

Organska struktura proizvedena je iz mišićnih i epitelnih stanica dobivenih malom biopsijom genitalnih organa svake od pacijentica. Individualno kreirane i precizno oblikovane kako bi im odgovarale, transplantirane vagine omogućavaju im normalan seksualni život.

Pacijentice u dobi između 13 i 18 godina podvrgnute su zahvatima u periodu od 2005. do 2008. godine, no zbog potrebe za višegodišnjim testiranjima, o zahvatu i njegovim rezultatima prvi puta se govori tek sada. Naime, testovi su pokazali da i nakon osam godina, umjetno stvorene vagine djeluju onako kako su se znanstvenici nadali da će djelovati, pacijentice su izvijestile o mogućnosti normalnog, bezbolnog seksualnog odnosa te o normalnoj razini želje, uzbuđenja, lubrikacije, orgazma i zadovoljstva. Do sada niti jedna žena nije zatrudnjela, no znanstvenici trudnoću smatraju teorijski mogućom.

Vodeći znanstvenik na projektu, dr. Anthony Atala iz Wake Forest Baptist Medical Centra kaže: “Godišnja biopsija tkiva pokazuje da je rekonstruirano tkivo histološki i funkcionalno slično normalnom vaginalnom tkivu. Ova tehnika je upotrebljiva opcija u vaginalnoj rekonstrukciji i ima višestruku prednost pred postojećim metodama, jer zahtjeva samo malu biopsiju tkiva, a upotreba vaginalnih stanica može smanjiti komplikacije koje nastaju korištenjem nevaginalnog tkiva.”

Ova metoda je stoga prekretnica u vaginalnoj rekonstrukciji, ali i izniman napredak u pogledu dosega laboratorijskog kreiranja i transplantacije drugih tkiva i organa, smatraju znanstvenici zaslužni za ovo postignuće. „Ovo je prvi put da smo razvili cijeli organ koji prije nije postojao“, istaknuo je Atala. Znanstvenicima koji već rade na istraživanjima rekonstrukcije nekih drugih organa uz pomoć sličnih metoda, ovaj će uspjeh zasigurno biti dodatni motiv i poticaj u budućem radu. [D.K.] TheGuardian/BBC


Povezano