15.10.1917.

Marion Donovan – Izumiteljica jednokratnih pelena

Na današnji dan davne 1917. rođena je inovatorica i poduzetnica kojoj mnogi duguju zahvalnost. Ona je Marion O’Brien Donovan, a svojim prvim izumom, prototipom jednokratnih pelena, revolucionalizirala je dječju skrb.

Podrijetlom iz Fort Waynea (Indiana), Marion je odrastala u izumiteljskoj obitelji. Njeni otac i ujak izumili su South Bend, industrijski stroj za mljevenje sirovina. Nakon majčine smrti, u dobi od sedam godina, većinu je vremena provodila u očevoj tvornici. Kasnije odlazi na koledž u Philadelphiu gdje je 1939. diplomirala engleski jezik na fakultetu Rosemont, a potom se zapošljava kao redaktorica u Vogue-u i paralelno u Harper’s Bazaaru.

Udajom za poduzetnika Jamesa Donovana, daje ostavku i seli se u Connecticut gdje par osniva obitelj, a Marion postaje kućanica. Majčinstvo joj je dalo dobar razlog da oživi svoj instinkt za inovacije stečen u djetinjstvu. Nakon što je rodila drugo dijete, frustrirana nezahvalnim i neprekidnim poslom mijenjanja platnenih pelena, Marion je smislila moguće rješenje svojih problema.

Uz pomoć šivaće mašine i plastičnog zastora za tuš uspjela je 1946. razviti ”omot” za prvu vodootpornu pelenu. Nizom pokušaja dizajnirala je i usavršila oblogu za pelene koja za razliku od ”gumenih gaća” tog vremena nije nadraživala i izazivala pelenski osip.

Finalni proizvod izrađen je od najlonske tkanine za padobrane s dodatnom inovacijom: Marion je dotadašnju upotrebu ziherica zamijenila sa plastičnim gumbima. Debi ”omota za pelene” u Saksu na Petoj aveniji u New Yorku, 1949., prošao je iznimno uspješno, te je 1951. patent i odobren.

Osim koncepta za pelene, Donovan je u razdoblju od 1951. – 1996. osmislila još dvadeset patenata. Među njima su bili proizvodi namijenjeni ženama i razne pogodne potrepštine i praktična rješenja poput kutije za maramice za lice, kutija za skladištenje, aparata za papirnate ručnike, kopče za haltere, seta kuverti i ukrasnih papira za pisma, organizatora ormara (kompaktna vješalica) i proizvoda za dentalnu higijenu. Godinama je radila i kao konzultantica za razvoj proizvoda.

No, Donovan tu nije stala sa svojim inovacijama u svijetu novorođenčadi, već se posvetila puno značajnijem izumu, pelenama za jednokratnu upotrebu. 

Iako nije bilo jednostavno, nakon mnogo eksperimentiranja i to joj je pošlo za rukom – dizajnirala je otporan, upijajući papir koji je uspješno radio svoj posao. Iznenađujuće, ali ovaj izum nije doživio instant uspjeh. Ismijavana je za predlaganje ideje o nepotrebnom i nepraktičnom proizvodu.

Deset godina je prošlo dok netko nije kapitalizirao njenu ideju, to je bio Victor Mills: tvorac Pampersa. U međuvremenu, Donovan se vratila školovanju: 1958. magistrirala je arhitekturu na Yaleu kao jedna od tri žene te generacije.

U dobi od 81 godine (4.studenog 1998.) preminula je u bolnici Lenox Hill u New Yorku. Iako je njezin inovacijski rad u široj javnosti slabo poznat, bez njenih izuma stvari bi danas drugačije funkcionirale, pogotovo među novopečenim roditeljima.


Povezano