Objavljeno

Ponovni uspon kraljica majki

Regionalne predvodnice s kraljevskim korijenima stoljetna su tradicija u Gani, no njihov nekadašnji utjecaj potpuno je zanijekan kolonijalnim i postkolonijalnim promjenama, kojima je i ondje nametnut europski patrijarhalni model. Danas svjedočimo renesansi kraljica majki, koje su uz obrazovanje i međusobno povezivanje započele modernizaciju svoje tradicionalne uloge.

Nazivaju nas kraljicama majkama jer smo kao kraljice partnerice starješinama, a kao majke brinemo o čitavoj zajednici“, objašnjava Nana Amba Eyiaba I iz Cape Coasta.

Zaobilazeći kraljice majke u pregovorima sa starješinama, kolonijalisti su nagovijestili njihovo isključenje iz političkih aktivnosti koje uslijedilo nakon proglašenja neovisnosti 1957. godine.

Društvena i ekonomska dominacija starješina očituje se u njihovom statusu ‘utjelovljenja duhova predaka’ i činjenici da 80% teritorija zemlje drže pod svojom kontrolom. Međutim, osjetljivost na brojne društvene probleme potaknula je kraljice majke na ponovno uspostavljanje svoje moći. Oko 10,000 snažnih i sposobnih žena danas predvodi borbu za obrazovanje djevojaka i borbu protiv ženskog genitalnog sakaćenja, dječjih brakova, bolesti i siromaštva.

Čini se da oporavak zanemarenog sjevera Gane, posebno pokrajine Lawre, čija loša infrastruktura i slaba plodnost tla onemogućavaju poboljšanje životnih uvjeta, uvelike ovisi o aktivnosti i povezanosti kraljica majki.

Svaka pognaa (žena starješina) preuzima doživotnu odgovornost prema svojoj zajednici, a uz nešto novca nastoje učiniti što više kako bi ostale povezane i inicirale razne projekte ekonomskog oporavka koji se velikim dijelom oslanja na rad žena, alternativne oblike financiranja i obrazovanje.

Prije, za vrijeme sušnih razdoblja, žene su sjedile pod drvetom ne radeći ništa. Za sve su ovisile o svojim muževima, čak i pri kupovini odjeće i plaćanju školarina. Muškarac je odlučivao što žena može ili ne može raditi“, kaže pognaa Tegzuylle I, „Sada žene mogu zarađivati novac za život i za svoju djecu. Stječu samopouzdanje i poštovanje svojih supruga. Nekada žene nisu bile uključene ni u kakvo odlučivanje; sada ih se sluša.

https://vimeo.com/135598735

Tegzuylle I odlučna je u pokušaju da uključi sve – žene, muškarce, djecu – u poslove zajednice. Nastoji ih okupiti na sastancima gdje raspravljaju i razmjenjuju ideje, a naglašava kako sve kreće od obrazovanja. Ulaže se i u obuku pojedinih članova/ica zajednice u inozemstvu, koji/e potom prenose svoje znanje ostatku stanovništva.

Priključivši se Nacionalnom vijeću tradicionalnih ženskih vođa, neke od njih su ostvarile institucionalnu potporu nužnu za dalekosežnije djelovanje, međutim, tek se trebaju izboriti da budu zastupljene u nacionalnoj i regionalnim Kućama starješina.

Mreža afričkih kraljica i ženskih kulturnih vođa organizacija je koja broji 20 zemalja članica, čiji je cilj poboljšati sigurnost djece i okončati genitalno sakaćenje.  „To nam je prva meta. Kao kraljice, koristit ćemo sve strategije na raspolaganju kako bismo iskorijenile tu praksu“, kaže Nana Adwoa Awindor,predsjednica izvršnog odbora.

U organizaciji se nadaju da će kroz narednih nekoliko godina okupiti sve afričke države te da će za pet godina problem genitalnog sakaćenja nestati. Telegraph…


Povezano