Objavljeno

Ženski poslovi su stresniji, manje plaćeni i manje fleksibilni

Istraživanje provedeno na uzorku od 8,500 zaposlenih muškaraca i 9,000 zaposlenih žena iz 27 industrijaliziranih zemalja, pokazalo je da su ženski poslovi stresniji, slabije plaćeni, manje fleksibilni i da nude manje mogućnosti za napredovanje.

„Rezultati istraživanja suprotni su očekivanjima da ženska zanimanja nisku plaću i ograničene mogućnosti napredovanja kompenziraju boljim uvjetima rada“, izjavili su istraživači Haya Stier sa Sveučilišta u Tel Avivu i Meir Yaish sa Sveučilišta u Izraelu.

Muškarci su svoj posao ocijenili pozitivnije od žena u svim elementima, osim po pitanju fizičkih uvjeta, budući da su muškarci često zaposleni u fizički opasnijim zanimanjima.

U postotcima to znači da su muškarci svojom plaćom i prilikama za napredovanje zadovoljniji 8% više nego žene, da im je posao 5% manje stresan, a autonomiju na poslu su 15% većom.

Posao je za žene stresniji i zato što su danas više nego ikad primorane birati između karijere i obitelji. Poslovni svijet u kojem dominiraju muškarci, podrazumijeva rad do kasno, odlaske na večere s poslovnim partnerima što nikako ne ide na ruku majkama. Mnoge žene napuštaju posao budući da se ne žele ponašati kao muškarci i obitelj staviti na drugo mjesto. Taj trend šteti ekonomiji jer time za sobom ostavlja manjak educiranih osoba na tržištu rada.

Također, druga istraživanja pokazuju da se 75 % Amerikanki i Britanki na radnom mjestu osjeća rodno diskriminirano, te da su britanske poduzetnice u 2012. godini imale 40% manje prihode nego poduzetnici.

Međutim, pokazalo se da smanjivanje rodnog jaza u zanimanjima, odnosno veća prisutnost žena u muškim zanimanjima, i obrnuto, pomaže uravnotežiti probleme s kojima se žene susreću na radnom mjestu.

Što se pak tiče najboljih radnih uvjeta, nema prevelikih iznenađenja, jer ako ste odmah pomislili na Skandinavce, točno ste odgovorili. Skandinavske zemlje, Norveška, Švedska i Finska, i dalje su dobar primjer u kreiranju rodne politike. U razmatranje su se uzimali kriteriji poput brojnosti visokoobrazovanih žena, visina plaće, plaćeni porodiljni dopust, u čemu je do prošle godine prednjačio Novi Zeland, te njihova participacija u upravnim odborima poduzeća. [M.Č.] HuffingtonPost/eScienceNews…


Povezano