Objavljeno

Polovica zaposlenih majki izložena diskriminaciji

Novo istraživanje organizacije Workingmums pokazalo je da 49% zaposlenih majki osjeća da ih poslodavac aktivno diskriminira, a gotovo dvije trećine žena koje se vraćaju s porodiljnog dopusta vrate se na novi posao, piše The Guardian .

Istraživanje je provedeno na 2,300 majki i ispitivalo je status njihovih karijera nakon rođenja djeteta te otkrilo da je 62% njih dobilo novi položaj u istoj tvrtki ili u drugoj organizaciji te da ih 55% prima nižu plaću nego prije poroda.

Pokazalo se i da je fleksibilan rad najvažniji čimbenik u razvoju karijere zaposlenih majki. Više od 20% žena napustilo je tvrtku nakon što im je odbijen zahtjev o fleksibilnom radu. Samo 13% žena žalilo se na takvu odluku, a više od polovice njih smatra da su obrazloženja poslodavca nepravedna.

Istraživanje je pokazalo da se od svih tipova fleksibilnog rada najviše cijeni i traži rad od kuće. Hoće li se žena nakon porodiljnog dopusta vratiti istom poslodavcu na puno radno vrijeme ovisi o vremenu potrebnom za putovanje na posao s čime je povezano planiranje čuvanja djeteta.

Gillian Nissim , osnivačica Workingmums.co.uk, kaže da rezultati pokazuju koliko je važno da tvrtke razmišljaju kreativno o zahtjevima za fleksibilnim radom, a ne da ih odbacuju.

“Neki tvrde da je tvrtkama preskupo prebaciti se na fleksibilnije mogućnosti rada” , kaže Nissim, “no istraživanje pokazuje da je prava cijena gubitak sposobnih radnica”.

U pokušaju da nađu fleksibilnije uvjete rada, 64% ispitanica razmišljalo je o pokretanju vlastitog posla, a 65% je razmišljalo o prekvalificiranju. [L.P.]


Povezano