Objavljeno

Kćeri zaposlenih majki uspješnije od kćeri kućanica

Odlasci na posao praćeni neizostavnim osjećajem grižnje savjesti dio su svakodnevice mnogih majki. No taj neugodni osjećaj krivnje zbog straha da premalo vremena provode s djecom, prema najnovijoj studiji s Harvarda, nije nimalo opravdan. Štoviše, kćeri zaposlenih majki imaju veće šanse za uspješnu karijeru.

Prema rezultatima istraživanja koje je provela Poslovna škola Harvardu, kćeri zaposlenih majki imaju veće izglede za zaposlenje i napredak do izvršnih pozicija od kćeri kućanica.

Analizirajući podatke, znanstvenici/e su zaključili/e da kćeri zaposlenih majki imaju 4,5% više šanse da nađu posao od kćeri kućanica. Osim toga, njihova zarada je veća, kao primjerice u SAD-u gdje kćeri zaposlenih majki zarađuju 5,200 dolara više od kćeri kućanica.

Međutim ispitivači/ce se nisu usredotočili isključivo na kćeri zaposlenih majki, već su došli do zaključka kako njihovo zaposlenje izvan kuće pozitivno utječe na stavove i ponašanje sinova. Oni će, naime, uložiti više vremena u brigu oko obitelji i obavljanje kućanskih poslova od sinova kućanica.

Studija se temelji na podacima na nacionalnoj razini, kao i onima prikupljenima u sklopu Međunarodnog društvenog anketnog programa iz 2002. i 2012. kojim su obuhvaćene 24 zemlje svijeta. Ispitivače/ice je nadasve zanimalo jesu li ispitanici/e imali majku koja je tijekom njihova djetinjstva radila godinu dana ili više na puno ili nepuno radno vrijeme. U ovo međunarodno istraživanje nije uključena Hrvatska, ali je Slovenija, kao nama najbliža država.

Iznenađuje, kaže Kathleen McGinn, profesorica s Harvarda i glavna autorica studije, utjecaj zaposlenih majki na napredovanje u karijeri njihovih kćeri. „Očekivali smo da će imati utjecaja na stopu zaposlenosti, ali nismo očekivali da se zbog te činjenice kćeri brže uspinjuna vodeće pozicije.“

Prema rezultatima istraživanja 33% kćeri zaposlenih majki na vodećim je pozicijama, u usporedbi sa samo 25% kćeri kućanica. „Mislim da zaposlene majke stvaraju okružje koje utječe na stavove njihove djece o tome što je primjereno za djevojčice, a što za dječake“, izjavila je McGinn za Quartz.

Ovo istraživanje šalje pozitivnu poruku svim majkama koje se boje da bi njihovo izbivanje iz kuće moglo ostaviti negativne posljedice na djecu. Mogu odahnuti jer njihova zaposlenost, sudeći prema ovoj studiji, na djecu ima dugotrajne, pozitivne učinke. „Odlazeći na posao, pomažetevašoj djeci da shvate kako ispred njih leži velik broj mogućnosti“, kaže McGinn. [A.V.]


Povezano