Objavljeno

Ženski nogomet – jedan od najpopularnijih sportova u Velikoj Britaniji

Desetljećima je nogomet bio rezerviran isključivo za muškarce i kao takav prepoznatljiv u široj sportskoj javnosti. No, situacija se u kolijevci nogometa, Velikoj Britaniji, mijenja velikom brzinom te ženski nogomet bilježi rapidni uspon ka vrhu najpopularnijih sportova.

Prema istraživanjima trenutno je treći najpopularniji ekipni sport, a cilj strategije Britanskog nogometnog saveza je svrgavanje kriketa s drugog mjesta do 2017. godine te kontinuirani razvoj ovog sporta.

Ženski nogomet u Velikoj Britaniji najveći dio svoje popularnosti duguje uspješnom nastupu britanske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Londonu te natjecanju Women’s Super League (WSL), koje je osnovano 2011. godine.

WSL je nastala kao superiornija inačica postojeće Women’s Premier League. Premještanje utakmica u ljetni ciklus i poboljšani standardi igre povećali su posjećenost utakmica za 600%, a televizijska gledanost jednaka je onoj muške škotske lige. No, iako je popularnost ovog sporta neupitna, pred njim je dug put do izjednačavanja s muškom igrom, koja ima 12 puta veću medijsku pokrivenost.

Medijska vidljivost ponajviše ovisi o sponzorstvima. Iako je popularnost ovog sporta, relativno rečeno, u svom začetku, agencije za sportski marketing trebale bi shvatiti da ženski sport može biti vrlo efikasna platforma za pristup ženskoj publici.

“Ženski nogomet ima najveći potencijal da postane omiljeni sport nacije”, smatra David Bernstein iz Britanskog nogometnog saveza. Ako klubovi, PR i marketinške agencije te mediji budu znali prepoznati koristi uspješnog povezivanja sa ženama, to će doprinijeti rastu poštovanja i pozornosti posvećenih ženskom nogometu te brzom profiliranju ovog sporta i stvaranju trajne potpore. [D.K.] Huffington Post


Povezano