Objavljeno

Aktivistkinje Sisters Uncuta okupirale ženski zatvor u Londonu

Feministička aktivistička grupa iz Sjevernog Londona Sisters Uncut krajem svibnja okupirala je nedavno zatvoreni Ženski zatvor Holloway kako bi uoči parlamentarnih izbora skrenula pažnju na obiteljsko nasilje.

Aktivistkinje Sisters Uncuta okupirale su jedan dio nedavno zatvorenog zatvora kako bi skrenule pažnju na kampanju za povećanje resursa za usluge osobama koje su proživjele nasilje u obitelji.

Osam aktivistkinja ušlo je u centar za posjete u zatvoru koji je svoja vrata zatvorio prošle godine, dok se više od 100 podržavatelja/ica okupilo ispred zgrade.

Akcija je održana na vrhuncu izborne kampanje u Velikoj Britaniji, kako bi aktivistkinje medijsku pažnju iskoristile za ukazivanje na katastrofalne posljedice rezanja sredstava namijenjenih udrugama, inicijativama i službama koje se bave prevencijom i suzbijanjem obiteljskog nasilja. Kako navodi Women’s Aid (Ženska pomoć), skloništa za žene žrtve nasilja u Velikoj Britaniji trenutno su prisiljena odbiti dvije trećine žena koje traže smještaj. Kada je riječ o ženama pripadnicama manjinskih etničkih skupina, ta brojka raste na četiri petine odbijenih žena.

Foto: Theo McInnes

Sisters Uncut tvrde kako su na ovim izborima ‘glasovi osoba koje su proživjele obiteljsko nasilje’. Otvoreno su kritizirale Theresu May zbog činjenice da nije ispunila obećanje da će osobama koje su proživjele obiteljsko nasilje olakšati glasanje. Mnoge od njih nisu bile u mogućnosti izaći na glasanje, jer je postojala opasnost da njihovi zlostavljači tako saznaju njihove trenutne adrese.

Zatvor Halloway, koji je bio najveći ženski zatvor u zapadnoj Europi, iznenada je zatvoren 2016. godine, a prostor je ostao potpuno napušten. Povijest zatvora obilježila je loša zdravstvena skrb, seksualni prijestupi počinjeni nad zatvorenicama te razni oblici nepoštivanja ljudskih prava.

Sisters Uncut okupirale su prostor zatvora na tjedan dana (od 27. svibnja do 2. lipnja), unutar kojih su organizirale razne radionice vezane za ženski boljitak, samoobranu i zakonskim pravima, a osnovna ideja ove akcije bila je dugoročno pretvoriti prostor u ženski centar.

Foto: Facebook page Sister Uncut

“Želimo preuzeti prostor bivšeg zatvora, mjesta nasilja, kako bi jasno iznijele zahtjev da se javno zemljište koristi za javno dobro,” kazala je aktivistkinja Sisters Uncuta, Aisha Streetson. “Zatvor je nečovječan odgovor na društvene probleme s kojima se suočavaju žene pripadnice ranjivih skupina – Vlada bi trebala pružiti bolji odgovor.”

“Ako Vlada ima novaca za velike zatvorske komplekse, onda ima novaca i za usluge podrške u slučajevima nasilja u obitelji,” dodala je Lauren Massin, lokalna radnica koja radi sa žrtvama obiteljskog nasilja. “46 posto žena koje su u zatvorima proživjele su obiteljsko nasilje – da su imale podršku koja im je bila potrebna, vrlo je moguće da ne bi završile u zatvoru.”

Foto: Facebook page Sister Uncut

Ovaj zatvor ima dugogodišnju povijest radikalnih prosvjeda, a unutar njegovih zidina brojne su sufražetkinje podigle svoj glas u borbi za ženska prava. Anne Miller Fraser, Constance Markievicz, Charlotte Despard, Mary Richardson, Dora Montefiore , Hanna Sheehy-Skeffington i Ethel Smyth samo su neke od žena koje su boravile u zatvoru Holloway. [E.H.Huckmagazine


Povezano