Objavljeno

Većina Britanaca i Britanki ne zna imenovati dijelove vulve

Rezultati upitnika provedenih na pacijentima u bolničkim čekaonicama pokazali su da čak polovica Britanaca i Britanki ne zna identificirati mokraćnu cijev, a 37% njih ne zna gdje se nalazi klitoris. Isto tako, samo njih 46% je znalo da žene imaju tri „rupe,” pri čemu često misle kako su vagina i mokraćovod ista stvar.

Istraživanje je pokrenuto nakon što su Dina El-Hamamsy iz bolnice Addenbrookes u Cambridgeu i njezine kolegice primijetile kako mnoge pacijentice ne razumiju prirodu svojih medicinskih problema. Ističe kako mnoge žene ne znaju razliku između urinarne inkontinencije i prolapsa, te općenito slabo razumiju svoje zdravstvene probleme i kako ih liječiti.

Anonimne je upitnike ispunila 171 žena i 20 muškaraca u čekaonicama općih, uroloških i ginekoloških ambulanti. Između ostaloga, sudionicama je ponuđen dijagram vulve, a trebale su označiti što više dijelova. Gotovo polovica ispitanika/ca ovaj je dio ostavila praznim, a od onih koji su ispunili dijagram samo je njih 9% ispravno označilo svih sedam dijelova. Većina ih je ispravno identificirala rodnicu i anus, tek 49% njih je ispravno označilo stidne usne, a bilo je i nejasnoća u lociranju klitorisa i uretre. Žene su češće nego muškarci pravilno označile vaginu i anus, no u prepoznavanju ostalih dijelova nije bilo značajnih rodnih razlika.

Tim je također ispitao i znanja ispitanika/ca o općim i ženskim medicinskim stanjima. Iako je većina ljudi znala što su moždani udar i dijabetes, samo polovica njih znali su što je prolaps organa zdjelice (npr. maternice ili mjehura), dok je samo 23% znalo što su miomi (dobroćudni tumori maternice) – unatoč tome što će svaka treća žena doživjeti jedno od ovih stanja u nekom trenutku života.

Primaran problem koji proizlazi iz slabog poznavanja anatomije je nemogućnost informiranog pristanka pacijentice na određeni zahvat ili terapiju. Naime, kada liječnik predloži plan liječenja ili određenu pretragu, pacijentice je potrebno upoznati sa samim postupkom, kao i o mogućim rizicima, ali i koristima. Pacijentice koje ne razumiju vlastitu anatomiju teže će shvatiti što nije u redu s njihovim zdravljem te samim time ne mogu znati sa sigurnošću na kakve pretrage, odnosno programe liječenja pristaju. [K.D.] The Guardian…


Povezano