Objavljeno

Google Maps u UK-u žene navodi na lažne klinike za pobačaje

Žene koje u Ujedinjenom Kraljevstvu pokušavaju ostvariti pristup pobačaju uočile su neobičan problem: naime, Google mape usmjeravaju ih na organizacije koje se bore protiv prava na izbor.

Rezultati njihovih pretraživanja klinika za pobačaje na Googleovim mapama tako im ‘izbacuju’ adrese i brojeve telefona brojnih ‘kriznih centara za trudnoću’, odnosno neprofitnih organizacija koje trudnice pokušavaju odvratiti od pobačaja, a koje su često povezane s vjerskim organizacijama.

Ova saznanja rezultat su istrage Sunday Telegrapha koja je otkrila kako krizni centri za trudnoću u Engleskoj, Škotskoj i Walesu manipuliraju sistemom kako bi se pojavili na Googleovim mapama.

Kako navodi izvještaj Sunday Telegrapha, kada organizacije pošalju zahtjev da budu uvrštene u Google, njihovi vlasnici/e trebaju označiti kategoriju svojeg poslovanja i pojmove za pretraživanje u čijim se rezultatima žele pojavljivati. Otkriveno je kako su brojne organizacije koje su protiv pobačaja kategorizirale same sebe kao klinike za pobačaje te kako koriste brojne fraze i ključne riječi, poput ‘savjeti o pobačaju’, koji im pomažu da se visoko pozicioniraju među rezultatima Googleove tražilice.

Sunday Telegraph naveo je kako se čini da je ovo trend koji je započeo u SAD-u, gdje se mreža centara, financiranih od strane privatnih donatora i vjerskih organizacija, koristi tehnologijom kako bi se stupilo u direktni kontakt sa ženama koje traže medicinsku pomoć. Istraga je pokazala kako se u SAD-u na Googleovim mapama više od 50 kriznih centara za trudnoću pojavljuje pod pojmom ‘klinika za pobačaj’.

„Nismo protiv principa anti-choice organizacija koji nude usluge ženama koje žele dobiti njihove savjete. Ipak, protivimo se taktikama koje te organizacije koriste kako bi namamile žene koje pokušavaju ostvariti pravo na nepristranu medicinsku skrb,“ kazala je za Independent Katherine O’Brien, voditeljica medija i politike istraživanja iz Britanske savjetodavne službe za trudnoću.

Znamo da će mnoge od ovih organizacija ženama davati netočne i potencijalno opasne informacije, poput one da pobačaj može uzrokovati rak dojke, ovisnost o alkoholu ili će ih spriječiti da vole svoju djecu.“

„Te netočne informacije, prema našem iskustvu, žene koje su odlučile pobaciti neće spriječiti u naumu da ostvare svoja prava, ali mogu uzrokovati kašnjenje u pristupu uslugama te tako dodatno otežati njihovu odluku. Te grupe nisu ‘za život’, one su protiv žena.“

Glasnogovornica organizacije Pravo na abortus također je izjavila kako su razočarani čuti da Googleove mape navode žene na lažne klinike za pobačaje.

„Ti centri su se lažno kategorizirali kao ‘klinike za pobačaje’. Oni obmanjuju žene. Takvi centri imaju anti-choice agendu i aktivno pokušavaju spriječiti žene u ostvarivanju prava na pobačaj. To mogu činiti plasiranjem lažnih i stigmatizirajućih informacija, odgađajući pristup centrima za trudničke krize ili uskraćivanjem informacija o pružateljima usluga pobačaja.“

Nacionalna kampanja za pravo na izbor poziva Google da napravi jasnu razliku između kriznih centara za trudnoću i klinika za pobačaje.

„Krizni centri za trudnoću trebali bi zakonom biti obvezani na odgovornost i transparentnost u medicinskoj praksi. Smatramo da bi krizni centri trebali biti obvezani da ženama nude isključivo činjenično ispravne informacije te opremljeni kvalificiranim osobljem za usluge koje oglašavaju. Nacionalna zdravstvena služba, centri za seksualno zdravlje i privatne klinike već u svojoj ponudi imaju profesionalno savjetovanje za žene kojima je ono potrebno.“

Googleov glasnogovornik za Independent je kazao kako Google naporno radi na površinskim poslovnim rezultatima koji su relevantni i točni te pomažu korisnicima/ama da pronađu ono što traže.

„Ako netko vjeruje da je tvrtka na Googleu pogrešno predstavljala sebe ili svoje usluge, može prijaviti te unose za ispravljanje ili potpuno uklanjanje. Pokušavamo u što bržem roku proučiti unose koji su označeni kao problematični.“ [E.H.]


Povezano