Objavljeno

Ženska prava: Što smo postigli u posljednjih 20 godina?

Gotovo je 20 godina prošlo od povijesne četvrte Svjetske konferencije o ženama i pokretanja Pekinške deklaracije i akcijske platforme, kada se 189 zemalja obvezalo raditi na postizanju ravnopravnosti, razvoja i mira za žene širom svijeta.

Predstavnice različitih organizacija koje se bore za ženska prava, komentirale su razvoj događaja od pekinške konferencije 1995. godine do danas i složile se da je napredak na razini legislative postignut, ali da je „sada nužno te zakone implementirati i ravnopravnost učiniti stvarnom“, kako kaže direktorica organizacije Equality Now, Yasmeen Hassan.

Helen Horn, izvršna direktorica organizacije Womankind, kaže da su zakoni koji osiguravaju rodnu ravnopravnost na papiru, svakako u važan korak, ali da ne znače mnogo kada znamo da trećina žena u svijetu trpi nasilje, da ih se sustavno izostavlja iz procesa donošenja odluka, te da milijuni žive lošim uvjetima i siromaštvu.

Ženski aktivizam potaknuo je promjene politika, donošenje novih zakona za borbu protiv nasilja i novih programa za rodnu ravnopravnost, ali kada se ne provode dosljedno, ovi programi ne mogu garantirati napredak, istaknula je izvršna direktorica organizacije Madre, Yifat Susskind. „Da bi se ženska prava manifestirala na realan i praktičan način“, kaže ona, „moramo mijenjati društvene norme, ekonomske prioritete i vlastita srca.“

„Siromaštvo, sukobi i klimatske promjene s kakvima se susrećemo u 21. stoljeću nepremostive su bez ravnopravnog doprinosa žena i njihovog stalnog angažmana“, tvrdi izvršna direktorica UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka. „Ovo znači, okončati nasilje nad ženama, osigurati ljudska prava i jednake mogućnosti u obrazovanju i ekonomiji, te ravnopravno donošenje odluka.“ [M.Z.] The Guardian


Povezano