Objavljeno

Organizatorice Ženskog marša na Washington najavile prosvjed za 8. mart

Organizatorice prosvjeda Women’s March on Washington koji je u Americi krajem siječnja okupio više od pola milijuna ljudi već su se prihvatile organizacije novog prosvjeda, točnije, jednodnevnog štrajka pod nazivom ‘Dan bez žene’ koji će se održati na sam 8. mart, odnosno Dan žena.

Women’s March bio je nevjerojatan historijski moment, ali organizatorice i aktivisti_kinje koji su se tada okupili_e nisu željeli_e organizirati samo jednokratan događaj, već kreirati pokret.

Glavna tema ‘Dana bez žene’ bit će #BeBoldForChange (Hrabro za promjene) kojom će organizatorice od prosvjednika_ca zatražiti da ‘pomognu iskovati bolji radni svijet i izgrade inkluzivniji, rodno ravnopravni svijet’.

“U duhu žena i njihovih saveznika koji zajedno istupaju u ime ljubavi i oslobođenja, nudimo Dan bez žena. Pitamo:Podržavaju li poslovne tvrtke naše zajednice, ili ih isisavaju? Teže li ka rodnoj ravnopravnosti ili podržavaju politike i političare koji ovjekovječuju opresiju? Jesu li usklađene s održivim okolišem ili profitiraju od destrukcije i kradu budućnost naše djece?” Stoji u objavi koju je na Facebook stranicu stavila stranica Women’s March on Washington.

Od kada je Women’s March 21. siječnja diljem svijeta okupio nekoliko milijuna prosvjednika_ca, organizatorice na internetu objavljuju prijedloge raznih akcija kojima se Amerikanci i Amerikanke mogu oduprijeti prvih 100 dana Trumpove administracije.

Akcije su do sada uključivale slanje pisama senatorima, stvaranje strategije izgradnje feminističke solidarnosti i energije te planiranje grass roots prosvjeda i sličnih događanja. [E.H.]


Povezano