Objavljeno

Žene se vraćaju pivu i njegovoj proizvodnji

Kao ženi koja voli popiti dobro pivo, nikada mi nije bio jasan začuđeni pogled konobara kada bi pred mene na stol morao staviti pivo, a pred mog prijatelja – muškarca sok ili kavu. Odakle potječe ta diskriminacijska podjela i na čemu su utemeljene takve predrasude u našem društvu?

Imaju li muškarci kakav povijesni primat na proizvodnju i konzumaciju piva? Zapravo i ne.

Prema Celeni Cipriaso, iz časopisa ‘Bitch’, žene su varile pivo još od babilonskog doba, a prema najpoznatijem povjesničaru-pivoljupcu Alanu D. Eamesu kroz sve mitove drevnih društava o nastanku piva perpetuira isti motiv: pivo je bio dar ženskog božanstva ženama te zajednice.

Žene su s vremenom očito izgubile mjesto koje im pripada u pivskoj industriji, kako u proizvodnji, tako i u konzumaciji, no i to kolo se počinje okretati u drugu stranu.

 

Dokumentarac The Love of Beer (desno trailer) tako promovira žene koje su krenule u proizvodnju piva u sjeverozapadnom dijelu SAD-a, ankete pokazuju da na žene otpada četvrtina prodaje piva, organizacije poput Pink Boots Society potiču žene da se uključe u proizvodnju, a grupe poput Girl’s Pint Out osiguravaju i zabavu unutar ove subkulture. UtneReader… [A.Š.]


Povezano