Objavljeno

Žene iz Turske uputile hitan poziv za sprečavanje masakra

Nakon sukoba s pobunjenicima iz Kurdske radničke stranke (PKK) koje Ankara, SAD i EU tretiraju kao terorističku skupinu, Turska je vojska pod direktivnom Erdoganovog AKP-a prošlog je tjedna krenula u napade na gradove s većinski kurdskim stanovništvom ciljajući izravno civile, njihove domove, radna mjesta i automobile.

Posljednji grad koji je u sukobima razoren je Silvan, a još od 7. kolovoza tri je dana pod napadima bio Silopi, u kojem je Narodno vijeće odlučilo da više neće priznavati državne institucije.

Organizacija Women’s Freedom Assembly, tim je povodom uputila otvoreno pismo kako bi javnost upozorila na opasnost od masakra kojem je izloženo kurdsko stanovništvo u Turskoj. Prenosimo ga u cijelosti.

Silopi, kurdski grad blizu turskih granica sa Irakom i Sirijom od prošlog je tjedna pod opsadom turske vojske. Mnogi civili su ranjeni i ubijeni, policija i vojska su spalili cijele četvrti, a za učinjeno nitko nije odgovarao. Delegacija u organizaciji Women’s Freedom Assemblyja bila je na putu u Silopi, kako bi istražila što se dogodilo te podržala žene i ostale građane Silopija, no nakon uznemirujućih vijesti iz Silvana, grada u provinciji Diyarbakır, delegacija je promijenila rutu odlučivši se otići u Silvan i tamo ostati ako bude potrebno.

Ova je odluka donesena jer znamo što se događa kada vojska zabrani ulazak u neki grad. Svjedočili/e smo posljedicama takvog tipa izolacije prošlog tjedna u Silopiju, u nedjelju u Vartou, a danas se isto događa u Silvanu. Kad god se ulazak u grad zatvori, Kurdi koji tamo žive suočeni su s opašnošću od masakra. Petnaesteročlana delegacija Women’s Freedom Assemblyja danas je u Silvanu kako bi spriječila da do toga dođe. Delegacija uključuje aktiviste/kinje ženskog pokreta, novinare/ke te članove/ice parlamenta.

Prema informacijama koje smo primile od prijatelja, grad je u potpunosti zatvoren. Nikome nije dozvoljeno ući niti izaći. Internet i telefonske linije su ugašene. Komunikacija je nemoguća. Ljudi se okupljaju na samom ulazu u grad u nadi da će spriječiti odvijanje tajnog masakra, no ulazak u grad nije im dozvoljen. Članovima/cama parlamenta iz Narodne demokratske stranke (HDP) pristup je također u početku negiran, no nakon pregovora, koje je vodio Idris Baluken, napokon su pušteni u grad.

Članovi/ce parlamenta su ušli/e u grad kako bi nadzirali događaje  pokušali pronaći riješenje te olakšali situaciju u kojoj se nalazi stanovništvo, dok se sukobi nastavljaju u trima različitim četvrtima. Tijekom posljednjih nekoliko sati s njima nismo uspjele stupiti u kontakt, budući da su telefonske linije zatvorene. Zvukovi različitih vrsta eksploziva i paljbe čuju se iz središta grada. Kako saznajemo okuplja se gomila vojske, a tenkovi i druga oklopna vozila te specijalne jedinice šalju se u grad.

Članovi/ce parlamenta su kontaktirali zamijenika guvernera distrikta i guvernera Diyarbakıra, no prema njihovom odgovoru operacije u Silvanu su pod kontrolom Ankare. Guverner je rekao da stoga nema nadležnosti u ovom pitanju, te da svaka intervencija mora doći izravno iz Ankare. Skupina parlamentaraca/ki trenutno pregovara s Ankarom.

Pozivamo sve žene da ustanu protiv ovog pokušaja masakra!


Povezano