Objavljeno

Documenta od Vlade traži da zakonom riješi pitanje svih žrtava

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u petak je, u povodu Međunarodnog dana podrške žrtvama mučenja, apelirala na Vladu da izradi zakon i program koji će na adekvatan način priznati patnju svih žrtava te riješiti pitanje obeštećenja žrtava mučenja i drugih civilnih žrtava.

Od Vlade traže i osiguravanje psihosocijalne podrške izbjeglicama žrtvama torture te ubrzanje postupka za dobivanje azila, kao i adekvatne programe za integraciju u hrvatsko društvo.

“Zatočenici i zatočenice koji su preživjeli mučenje u Morinju, Nišu, Stajićevu, Sremskoj Mitrovici, Lori, Kerestincu kao i drugim logorima, zatvorima, pritvorima u vrijeme Domovinskog rata, od 1991.-1995. godine, još uvijek traže pravdu”, priopćila je Documenta, iz koje podsjećaju da više od dva desetljeća od zločina, žrtve mučenja nisu dobile primjerenu podršku.

Ističu i da istraživanja potreba civilnih žrtava rata iz 2012. i 2013. godine ukazuju na to da je izostlao taj vid pomoći u slučaju žrtava mučenja na području Hrvatske.

Navode da prema podacima istraživanja iz 2012., 67% intervjuiranih civilnih žrtava rata te 79,5% sukladno rezultatima iz 2013. godine, nikada nije dobilo neki oblik medicinske ili psihološke pomoći.

“Takva nebriga od strane vladinih institucija ima dugotrajne zdravstvene posljedice za žrtve mučenja i druge civilne žrtve rata”, upozoravaju iz Documente.

Ohrabrujućim ocjenjuju to što je Pučka pravobraniteljica Lora Vidović nedavno poručila da u posljednje tri godine nisu naišli na postupke koji mogu predstavljati mučenje u zatvorima, psihijatrijskim bolnicama i ustanovama u kojima su smještene osobe lišene sloboda.

Documenta u priopćenju podsjeća i na riječi Adama Bodnera iz Fonda UN-a za žrtve torture, koji je, osvrćući se na pitanje imigranata, rekao da je od velike važnosti da žrtve torture koje su preživjele traumatske događaje u državama iz kojih dolaze, ali i tijekom njihova putovanja u druge države, dobiju hitnu podršku i brigu kako bi se spriječile trajne posljedice. tportal


Povezano