Objavljeno

Godinu dana nakon londonskog summita stanje u Kongu nije se popravilo

Godinu dana nakon summita o sprječavanju seksualnog nasilja u područjima pogođenim ratnim sukobima na kojem su sudjelovili/e Angelina Jolie, posebna izaslanica UN-a za izbjeglice, i William Hague, bivši britanski ministar vanjskih poslova, stanje u Kongu i dalje je teško. Silovanja žena i djece se nastavljaju, a donacija za pomoć žrtvama sve je manje.

Grad Minova, na istoku Demokratske Republike Kongo (DRC), mjesto je jedne od najmračnijih epizoda ratnog sukoba u državi koju je UN prozvao “svjetskom prijestolnicom silovanja”, mjesto gdje je, prema procjenama, 48 žena silovano svakog sata.

Otkako je vojska prije tri godine ušla u Minovu pretrpivši poraz od pobunjeničke skupine M23 u obližnjem gradu Goma, seksualnom nasilju ne nazire se kraj. Masovna silovanja izazvala su međunarodno zgražanje, a Zapada je obećavao intervenirati. U Londonu je održan dotada najveći summit o seksualnom nasilju u ratnim zonama sa svrhom njegovog iskorjenjiva i s posebnim naglaskom na istočni Kongo.

Međutim, godinu dana nakon summita, vojnici u brdima i dalje nekažnjeno siluju i ubijaju. Jedino gradsko sklonište za žrtve silovanja puno je novopridošlica. „Stalno nas napadaju, a nemamo ni zaštitu ni podršku“, kaže Masika Katsuva, voditeljica skloništa. Nažalost, brojna obećanja ostala su neispunjena.

UN je osudio zastrašujuće zločine koje su, navodno, poticali sami vojni zapovjednici. Posjet Jolie i Haguea Kongu skrenuo je pažnju svjetske javnosti na brutalne zločine i dao nadu žrtvama da će krivci biti osuđeni. No, unatoč obećanjima kongoanskih vlasti da će provesti temeljitu istragu i privesti pravdi sve odgovorne, sudski proces je bio namješten.

Prijetnje i zastrašivanja odvjetnika te podmićivanje sudske vlasti doveli su, prema nekim izvorima, do toga da je UN odlučio kako neće podržati suđenje, međutim, proces je nastavljen zbog pritiska međunarodne zajednice. Vlasti su provele površnu i brzu istragu bez forenzičke obrade dokaza. Čak ni broj žrtava nije bio ustanovljen.

Američka odvjetnička komora (ABA) u gradu Gomi posjeduje datoteke s imenima 1014 žrtava, a prema podacima UN-a silovano je 126 žena i djevojčica, od kojih je 56 svjedočilo na sudu. „Iskoristili su situaciju kako bi udovoljili međunarodnoj zajednici, pa su organizirali suđenje kojim se neće postići ništa“, kaže anonimni pravni izvor u Gomi.

Vlada Konga pobrinula se da 12 suspendiranih visokih časnika ne bude procesuirano, a od 39 vojnika koji su se pojavili na sudu, samo su dva maloljetna vojnika osuđena za silovanje. Osim toga, unatoč presudi, žrtve silovanja nikada nisu dobile odštetu u iznosu od 15.000 funti, a sve svjedokinje su izložene napadima i prijetnjama smrću, zbog čega su noći počele provoditi skrivajući se.

Prema svemu sudeći, odgovornost za neuspjeh snosi i međunarodna zajednica koja je reagirala prilično mlako. Premda je Hague pozvao kongoanske vlasti da osude počinitelje, uspjeh cijelog slučaja ovisio je o jednom odvjetničkom uredu u Gomi koji je zbog toga bio zatrpan prijetnjama smrću.

„Pomoć od međunarodne zajednice nismo dobili. Potpuno smo sami, a nemamo dovoljno sredstava za borbu“, kaže Charles-Guy Makongo iz ABA-e.

Sramotno je da na summit nije bila pozvana ni jedna žrtva seksualnog nasilja, pa ni Katsuva. „Nitko nije želio znati. Žene iz Minove trebale su biti tamo da podijele svoja iskustva“, kaže Makongo čija je odvjetnička komora u Gomi zaprimila 18.000 prijava silovanja od 2008. godine.

U posljednjih godinu dana situacija u istočnom Kongu se pogoršala. Ovaj mjesec u utočište je stiglo 19 žena. Nadalje, bolnica Panzi u Bukavu je izvijestila o porastu silovane djece, a bolnica Heal Afrika u Gomi, koja se brine za oko 10.000 žrtava silovanja godišnje, kaže da stopa silovanja ne opada.

Osim toga sredstava za pomoć žrtvama sve su manja, unatoč obećanjima s londonskog summita. „Osigurali su nam sredstva za godinu dana, a ona su potrošena“, kaže Emmanuel Baabo, voditelj Heal Africa projekta za žrtve seksualnog nasilja. Donacije iz ostalih izvora također presušuju zbog manjka interesa što dovodi do zatvaranja klinika za žrtve silovanja.

„Žrtve u ruralnim područjima više ne dobivaju pomoć. Organizacije više ne odlaze u udaljena područja, a mnogi slučajevi silovanja ostaju neprijavljeni“, upozorava Baabo, dok Makongo optužuje međunarodnu zajednicu za nedovoljan angažman.

Jedan od vodećih ginekologa u zemlji i prošlogodišnji dobitnik nagrade Sakharov, dr. Denis Mukwege navodi da trenutna kongoanska vojska mora biti razoružana i zamijenjena vojnicima koji nikada nisu počinili seksualno nasilje. Istakao je kako država pokušava izgraditi društvo uz pomoć ljudi koji su mentalno nestabilini, od kojih su neki kao djeca uključeni u vojsku i potpuno prihvatili kulturu nasilja i silovanja. Kritizirao je i međunarodnu zajednicu koja konflikt u Kongu pokušava riještiti pomažući oružano i financijski takve ljude, ustvrdivši da nikada neće uspjeti. [A.V.] The Guardian


Povezano