Objavljeno

Zaustavimo govor mržnje u Banja Luci

Na zidovima javnih i stambenih zgrada Banja Luke nedavno su se pojavili grafiti koji pozivaju na smrt LGBT osoba. Kako se ne radi o prvom incidentu te vrste, Banjalučko Udruženje Kvir Aktivista pozvalo je nadležne institucije na oštriju reakciju.

Poticanje diskriminacije i nasilja porukama poput “Mrtav gay je ok” i “Smrt pederima” nije problem koji će se riješiti samo uklanjanjem grafita, ističu aktivisti/kinje.

 “Mi očekujemo javnu i oštru osudu ovog eksplicitnog govora mržnje od predstavnika/ca MUP-a Republike Srpske, Gender Centra Vlade Republike Srpske, Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH te Komiteta protiv govora mržnje Republike Srpske jer će se u protivnom ovakve stvari nastaviti događati.”

Srpanj se bliži kraju, no reakcija institucija izostaje. Komitet Republike Srpske za borbu protiv govora mržnje na internetu i Gender centar Republike Srpske izjavili su za portal LGBT.ba kako osuđuju homofobne natpise, no nemaju nikakvu nadležnost za identifikaciju i kažnjavanje počinitelja.

Dok institucije odbacuju odgovornost, pitanja ljudskih prava ostaju zametnuta u kaosu državnog administrativnog aparata, a nedostatak suradnje između vladinog i nevladinog sektora prepreka je u okončavanju govora mržnje. LGBT.ba…


Povezano