Objavljeno

Homofobija otjerala mladog Poljaka u samoubojstvo

Homofobne naljepnice koje su tiskale konzervativne novine Gazeta Polska

Početkom lipnja, tridesetogodišnji Michał Demski se objesio u obiteljskom vrtu u rodnom Malborku u Poljskoj. Potaknuta tim činom, njegova majka Katarzyna Koch odlučila je progovoriti o problemu homofobije u Poljskoj i njezinim posljedicama.

Obratila se poljskim novinama Gazeta Wyborcza kako bi javnost upoznala s posljedicama homofobnog ponašanja koje je dovelo do samoubojstva njezinog sina, a koje predsjednik Andrzej Duda uporno javno promovira.

Od kolovoza 2019. oko 30 gradova i općina diljem Poljske proglasilo se “zonama slobodnim od LGBT ideologije,” što je osim aktivista/kinja i liberalnih političara osudio i Europski parlament, no bezuspješno.

Michał je bio maneken u usponu, i dok modnoj industriji njegova seksualna orijentacija nije predstavljala problem, u konzervativnoj Poljskoj se nije nikako mogao uklopiti. Svoj je prvi homofobni napad doživio kad je bio dijete u katoličkoj školi zato što je krunicu nosio oko prsta, poput prstena. Tada su počeli prvi homofobni komentari, a ubrzo i zlostavljanje i fizički napadi. Situacija se dodatno pogoršala u srednjoj školi.

Ugovor s modnom agencijom koji je Michał potpisao po završetku srednje škole dao mu je priliku da preseli u nešto otvoreniju Varšavu. No Michał se i dalje borio s niskim samopouzdanjem, a ni psihijatru nije uspio priznati da je homoseksualac. Činjenica da ga je obitelj prihvaćala nije bila dovoljna budući da ga je društvo otvoreno odbacivalo. U konačnici je postao ovisnik o alkoholu i benzodiazepinima, zbog čega je više puta bio na liječenju. S dolaskom pandemije bio je prisiljen vratiti se u rodni grad, i naprosto se više nije mogao nositi sa sveprisutnom homofobijom i zlostavljanjem.

Brojna istraživanja, navode iz ILGA-e, pokazala su da društveno okruženje koje isključuje i stigmatizira LGBTIQ+ mlade ne samo da uzrokuje depresiju, osjećaj izoliranosti i beznađa, već često navodi mlade na samoubojstvo kao jedini izlaz iz takve situacije.

Prema jednom istraživanju, čak 63% mladih homoseksualnih osoba u Poljskoj izjavilo je da su imali suicidalne misli, a 70% ih skriva svoju seksualnost od prijatelja i u školi iz straha od negativnih reakcija.

Katarzyna Koch smatra da ukoliko Andrzej Duda dobije i sljedeće izbore, očekuje više žrtvi poput njezinog sina. Izrazila je i strah kako vodeći poljski političari državu vode u fašističku prošlost. [K.D.] PinkNews…


Povezano