Objavljeno

Zaključena 59. sjednica Komisije o statusu žena

UN-ova Komisija o statusu žena zaključila je svoju 59. godišnju sesiju dogovorom zemalja članica da će uložiti dodatni napor u promicanju rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena, stoji u medijskom izvješću organizacije UN Women.

Predstavnici/e prisutnih vlada složili su se oko novih metoda rada kako bi Komisija nastavila postavljati standarde vezane uz Pekinšku deklaraciju i platformu za djelovanje te ojačala svoju ulogu u kreiranju novih politika i njihove implementacije na globalnoj razini.

Također, kao primarno tijelo UN-a za međunarodno promicanje rodne ravnopravnosti i Pekinške platforme Komisija će svoj rad povezati s onim Ekonomskog i socijalnog vijeća i novog UN-ovog Političkog foruma visoke razine, što bi trebalo debatu o rodnoj ravnopravnosti uključiti u sve globalne debate i akcije.

Izvršna direktorica UN Womena Phumzile Mlambo-Ngcuka, čestitala je državama članicama, organizacijama civilnog društva i UN-u na dinamičnoj debati i dodala: „Svi smo svjesni/e da ne postoje prečaci ka ostvarivanju rodne ravnopravnosti, osnaživanju žena i ostvarivanju ljudskih prava žena i djevojaka. Gledajući put koji smo prošli, znamo da su mnogi izazovi još uvijek pred nama. Znamo da moramo nastaviti raditi, sustavno i neumorno, kako bi ostvarili transformaciju u svojim obiteljima, društvima, ekonomijama te političkim i javnim prostorima“.

Predstavnici/e vlada su se složili da je potrebno izoštriti fokus na teme godišnjih sjednica, što bi trebalo smanjiti jaz između danih obećanja i mjerljivih promjena, te ponuditi konkretan dokaz o mogućnosti prenošenja internacionalnih normi na lokalnu razinu radi poboljšanja života žena i djevojaka. Kako bi to postigli, dogovoreno je da će Glavni tajnik objavljivati izvješće usmjereno na napredak u odnosu na konkretnu temu, služeći se nacionalnim statistikama i drugim izvorima.

Ovogodišnja sesija je uključivala i niz okruglih stolova i panela visoke razine na kojima se diskutiralo o oblicima financijskog zagovaranja rodne ravnopravnosti, odgovornostima muškaraca, te poboljšanju rodno raščlanjenih statistika.

No kako sva obećanja i planovi članica UN-a mogu zvučati nekome izvan najužih političkih struktura, sažima komentar Kamiela Mesiea, stažist na Odjelu za ljudska prava Delegacije EU u UN-u, koji je posjetio mnoge okrugle stolove na Konferenciji.

„Ovdje u UN-u, vidim zemlje koje ekonomski razvoj smatraju svojim ključnim prioritetom, a unatoč tome isključuju u punom smislu ravnopravno sudjelovanje žena u društvu. Kako se čovječanstvo ikada može razviti ako isključuje polovicu svoje populacije? Žene, muškarci, djevojke i dječaci, svi bi trebali postavljati ovo pitanje“, kaže on.

Podsjetimo i da su već pri samom otvaranju sjednice Komisiji upućene kritike aktivista/kinja zbog netransparentnosti, budući da je sama deklaracija koja se inače usvaja na kraju zasjedanja, ovoga puta usvojena  u samom početku i to iza zatvorenih vrata, bez prisutstva organizacija civilnog društva. [Ž.V.]


Povezano