Objavljeno

Što se događa UN-u? Saudijska Arabija izabrana u Komisiju o statusu žena (CSW)

Organizacija za ljudska prava UN Watch osudila je izbor Saudijske Arabije u UN-ovu Komisiju o statusu žena (CSW), pozivajući se na loš položaj žena u toj zemlji te raširenu neravnopravnost. Saudijska Arabija je tajnim glasovanjem 54 zemlje članice UN-a izabrana na četverogodišnji mandat od 2018. do 2022. godine.

„Izabrati Saudijsku Arabiju da štiti prava žena je kao postaviti piromana na čelo zaštite od požara“, kazao je direktor UN Watcha Hillel Neuer, dodajući kako se radi o zemlji koja ne poštuje prava žena. Istaknuo je osobito obvezu muškog skrbništva, što znači da žene u toj zemlji ne mogu same odlučiti da putuju, stupe u brak, zaposle se, potraže pomoć liječnika/ce, pa niti izađu iz zatvora. Sve ključne odluke u njihovom životu moraju odobriti muškarci, pa je stoga apsurdno da se Saudijsku Arabiju bira u najviše tijelo za zaštitu prava žena, podvukao je Neuer.

Saudijska Arabija je kandidaturu istaknula u rujnu 2016. godine pozivajući se na zaštitu prava žena „u skladu sa šerijatom, koji garantira poštenu rodnu ravnopravnost“, a prema UN Watchu barem je 15 zemalja članica glasovalo za Saudijsku Arabiju, pri čemu i 5 zemalja Europske unije.

Neuer ističe da UN od 2006. godine, kada je uspostavljeno Vijeće za ljudska prava, ima protokol kojim se uspostavljaju kriteriji za zemlje koje mogu biti izabrane, odnosno obvezne su zagovarati i štititi ljudska prava, no isti je ignoriran zbog pozadinskih dogovora sa Sudijskim diplomatima. U listopadu je zemlja tako, unatoč brojnim kritikama nevladinih organizacija, ponovno izabrana i u UN-ovo Vijeće za ljudska prava.

„Nakon skandala ponovonog izabiranja Saudijske Arabije u Vijeće za ljudska prava 2016., te iste Saudijske Arabije koja neselektivno bombardira civile u Jemenu više od dvije godine, ova zemlja sada se izabire na novu poziciju u Komisiji za prava žena … Kad sam čula ovu vijest na pamet mi je prvo pala scena žene dekapitirane na ulicama Riyadha, mjesta gdje su brutalne egzekucije tako česte da jedan dio javnog prostora nosi naziv ‘Chop Chop Square’, zbog velikog broj ubojstava odobrenih od strane države.“, navodi profesorica s Međunarodnog sveučilišta u Libanonu, Marwa Osman, pitajući se što se to događa u UN-u i jesu li svjesni da mandante za zaštitu ljudskih i specifično ženskih prava daju zemlji koja nema Ustav, koja u Osnovnom zakonu navodi da će vladari zemlje biti muški potomci utemeljitelja, kralja Abdulaziza bin Abdulrahmana al-Sauda.

Izvješće Human Rights Watcha iz 2017. godine kao probleme vezane za Saudijsku Arabiju navodi nemogućnost da građani izabiru svoju vladu, ograničavanje temeljnih prava, poput slobode izražavanja, uključujući i internet, kao i slobode okupljanja, udruživanja, kretanja i vjeroispovjesti, te ustrajnu rodnu diskriminaciju i nejednakost prava koje se odražavaju na sve aspekte života žena. Osman ističe da se ne trebamo zavaravati da UN nije upoznat s ovim kršenjima ljudskih prava, već da ih jednostavno odabire ignorirati.

Kako navodi, UN je isto tako 2016. odustao od osude Saudijske Arabije zbog uzrokovanja humanitarne krize u Jemenu, nakon što je ta zemlja zaprijetila da će prekinuti sve odnose s UN-om, te tako povući i stotine milijuna dolara koje ulaže u UN-ov anti-teroristički program i program humanitarne pomoći. Osman ističe kako ovo narušava kredibilitet UN-a, te kako bi, ako su već odlučili igonirati kršenja ljudskih prava od strane Saudijske Arabije prije priključenja tijelima UN-a, barem trebali pripaziti i reagirati na ono što se događa od 2014. godine, umjesto da ih nagrađuju novim pozicijama.

„Ujedinjeni narodi u ovom trenutku zauzimaju poziciju potpune suglasnosti s neljudskim tiranskim ratnim zločinima Saudijske Arabije, s kršenjima ljudskih prava, ropstvom i vjerskim progonima. Pružajući toj zemlji mjesta u UN-ovom Vijeću za ljudska prava i Komisiji za prava žena, UN je sada doslovno postao cinično tijelo za zataškavanje zločina i kršenja ljudskih prava Saudijske Arabije. UN je kao najviše tijelo za ljudska prava uvučeno u ponor novca i moći, a naznaka povratku racionalnoj i poštenoj poziciji u skoroj budućnosti nema.“, smatra Osman.

Neuer ipak navodi kako mandat Saudijske Arabije ne mora bit konačna stvar, budući da zemlje koje počine teška kršenja ljudskih prava mogu biti opozvane, no s obzirom na pozadinske političke igre teško je očekivati da će UN isto i učiniti. [Ž.V.]


Povezano