Objavljeno

Zaključci UN-ove 58. Komisije o statusu žena

Nakon dvotjedne debate, 45-člana Komisija o statusu žena, konsenzusom je usvojila dokument koji zagovara promicanje jednakosti žena, njihova seksualna i reproduktivna prava, kao i seksualno obrazovanje adolescenata.

Komisija apelira da se jednakost i osnaživanje žena, te njihova ljudska prava istaknu kao jedna od najvažnijih točaka novih UN-ovih razvojnih ciljeva, koji bi trebali biti usvojeni sljedeće godine, te izražava duboku zabrinutost zbog dosadašnjeg ‘sporog i nejednakog’ napretka u području rodne jednakosti i osnaživanja žena.

Zaključni dokument ističe feminizaciju siromaštva, kao i činjenicu da je ravnopravnost žena ključna za ekonomski razvoj, zagovara dokidanje genetskog sakaćenja i prisilnog stupanja u brak, poziva na univerzalnu dostupnost kvalitetne seksualne i reproduktivne zdravstvene skrbi, informacija i edukacije.

Zagovara se razvoj i implementaciju edukacijskih programa o ljudskoj seksualnosti, utemeljenih na konkretnim i ispravnim informacijama, uz prikladno usmjeravanje od strane roditelja ili skrbnika.

Međutim, iako se apelira na zemlje članice da ženama osiguraju mogućnost sigurnog pobačaja, to se odnosi samo na zemlje u kojima on nije protuzakonit.

Također, predstavnicima konzervativnih zemalja, pošlo je za rukom iz zaključnog dokumenta izuzeti bilo kakav spomen alternativnih oblika obitelji, te problema s kojima se žene susreću zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Izvršna direktorica organizacije UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, pohvalila je osvrt Komisije na problematiku koja nije dostatno zahvaćena trenutnim milenijskim ciljevima, poput nasilja nad ženama, te izjavila da zaključke Komisije smatra važnim korak ka realizaciji ravnopravnosti muškaraca i žena. [Ž.V.] TheAssociatedPress…


Povezano