Objavljeno

Seksualna i reproduktivna prava moraju biti dio novih Milenijskih razvojnih ciljeva

Ne tako davne 2000. godine autori Milenijskih razvojnih ciljeva u potpunosti su zanemarili seksualna i reproduktivna prava, koja pojedincima omogućuju da biraju hoće li, kada i s kime stupiti u seksualne odnose, hoće li i kada imati djecu te pristup informacijama o navedenom.

Iako se mnogima povlastica korištenja ovih prava čini svakodnevicom, za mnoge djevojke i žene to nije tako.

Neki od vodećih svjetskih govornika/ca raspravljali su o ovoj tematici kao dijelu razvojnih ciljeva za razdoblje nakon 2015. godine. Prednosti osiguranja seksualnih i reproduktivnih prava za društvo su izuzetna i neminovno će voditi poboljšanju obrazovanja, gospodarskog rasta, zdravlja, ravnopravnosti spolova pa čak i okoliša.

Obrazovanje

Dječji brakovi i rane trudnoće mladih djevojaka najviše doprinose prekidu školovanja. U južnoj Aziji i subsaharskoj Africi između 40 i 50% djevojaka se udaje prije svoje 18. godine.

Gospodarski rast

Stjecanje obrazovanja vodi do produktivnije i zdravije radne snage jer svaka dodatna godina školovanja djevojkama daje 10% više mogućnosti za zapošljavanje i povećanje budućih prihoda.

Zdravlje

Nužno je omogućiti ženama pristup informacijama o planiranju obitelji i sličnim savjetovanjima. Kao češće žrtve nasilja, žene su u većem riziku od zaraze seksualno prenosivim bolestima.

Ravnopravnost spolova

Kada žena može lakše planirati svoju obitelj, spremnija je sudjelovati u gospodarstvu uz bok svojih muških kolega. Kada su seksualna prava žene ili djevojčice ispunjena, postotak seksualnog nasilja opada i ona može ostvariti vezu s odgovarajućim partnerom.

Okoliš

Studija iz 2012. godine došla je do zaključka kako su projekti za gradske vodovode i kanalizacije koje su kreirale žene održiviji od onih čiji projektanti nisu žene. Također, žene proizvode 60 do 80% hrane u zemljama u razvoju. Ako se ekonomske i obrazovne prednosti podudaraju s njenim pravima, žena može lakše upravljati i dati doprinos svojoj okolini.

Ciljevi održivog razvoja za razdoblje nakon 2015. nezamislivi su bez definiranja i ostvarivanja seksualnih i reproduktivnih prava. Do sada društvo nije uspjelo prepoznati da je osiguravanje ovih prava nužno za razvoj jednako kao financije i trgovina. [J.A.] HuffingtonPost


Povezano