Objavljeno

Stigne li UN ostvariti Milenijske ciljeve za reproduktivno zdravlje?

Približavanje 2015. godine i roka za ispunjenje Milenijskih razvojnih ciljeva usvojenih 2000. godine, stvara sve veći pritisak za ostvarenje ciljeva pod brojem četiri i pet, odnosno smanjenja stope smrtnosti djece i poboljšanja zdravlja majki diljem svijeta.

Time potaknuta, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) organizirala je 25. lipnja u Washingtonu, u suradnji s UNICEF-om, fondacijom Bill & Melinda Gates te vladama Indije i Etiopije, skup Acting on the Call: Ending Preventable Child and Maternal Deaths. Skup je bio prilika da se “proslavi napredak, razmotre preostali izazovi i identificiraju koraci koje još treba poduzeti.”

U posljednje 24 godine došlo je do značajnog napretka. Od 1990. godine, stopa smrtnosti majki gotovo se prepolovila. Napredak je osobito izražen u istočnoj i južnoj Aziji, te sjevernoj Africi, gdje je broj smrtnosti smanjen za skoro dvije trećine te tako gotovo zadovoljava standard određen u Milenijskim razvojnim ciljevima.

No, iako su ovi podaci su ohrabrujući, situacija u nekim područjima još uvijek zabrinjava. Nemogućnost pristupa zdravstvenoj skrbi i dalje predstavlja ozbiljan problem majkama diljem svijeta. Tek polovica žena u nerazvijenim zemljama ima adekvatnu zdravstvenu zaštitu za vrijeme trudnoće, a vjerojatnost smrtnosti je 15 puta veća u odnosu na razvijene zemlje.

Stopa smrtnosti djece mlađe od pet godina također je pala za gotovo 50% od 1990. godine, u čemu su osobito važnu ulogu imale kampanje koje ističu važnost cijepljenja. Samo su cjepiva protiv ospica spasila više od 10 milijuna djece u posljednjih 14 godina. Pad od 50% predstavlja veliki uspjeh, no on još uvijek nije ispunio cilj od dvije trećine, zacrtan 1990. godine. Ključni su stoga daljnji napori u ovom smjeru, jer je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije “više od polovice smrtnih slučajeva kod djece posljedica faktora koji bi se mogli prevenirati ili sanirati jednostavnim intervencijama”.

Budući da je majčino zdravlje izravno povezano sa zdravljem njezinog djeteta, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, pokrenuo je 2010. godine, globalnu kampanju Every Woman Every Child, koja „teži spašavanju života 16 milijuna žena i djece do 2015. godine“.

Nažalost, UN ne predviđa ispunjenje Milenijskih razvojnih ciljeva za poboljšanje zdravlja majki i smanjenje smrtnosti djece do 2015. godine. No, dva i pol desetljeća djelovanja usmjerenih prema poboljšanju života ljudi u cijelom svijetu mobilizirali su pojedince, organizacije i stvorili mreže koje bi trebale nastaviti s radom i nakon 2015. godine te stvoriti svijet koji jamči“dostojanstven život za sve.” [J.J.] Ms.magazine


Povezano