Objavljeno

Zagrebački klubovi uz HollaBack! postaju ‘Sigurnija mjesta’

HollaBack! Hrvatska pokrenuo je, po uzoru na istovjetnu baltimorsku akciju HollaBack!-a, inicijativu nazvanu Sigurnija mjesta kojom žele obuhvatiti noćne klubove i barove u Zagrebu u svrhu podizanja svijesti o problemu rodno uvjetovanog nasilja na javnim mjestima.

HollaBack! Baltimore i HollaBack! London odlučili su stvoriti mrežu sigurnih mjesta uključivši tako barove, klubove i/ili poslovne objekte koji nakon edukacije koju osigurava HollaBack! tim dobivaju epitet sigurnijeg mjesta.

Isticanjem plakata Sigurnije mjesto u svojim prostorijama, objekti koji pristanu na suradnju, ujedno pristaju i na oblik ponašanja koji uključuje: prepoznavanje raznih oblika rodno uvjetovanog nasilja, obučavanje osoblja kako prepoznati, spriječiti i sanirati posljedice uznemiravanja i pristaju na uklanjanje uznemirujućih sadržaja ili uznemiravatelja iz okruženja koje se, nakon primjene, može smatrati sigurnijim mjestom.

Također, konobari/ce, redari/ke i ostali zaposlenici inicijativom zahvaćenih mjesta ohrabreni su da žrtve takva neprimjerena ponašanja upute na HollaBack! kako bi javno ili anonimno podijelili svoje iskustvo.

Elizabeta Matković inicijatorica je akcije u Hrvatskoj, a na službenim stranicama HollaBack! Hrvatska nalazi se opis i metodologija procesa, kao i lista klubova u Zagrebu koji se od sada mogu smatrati sigurnijim mjestima. Klubovi koji su do sada podržali ovaj hvalevrijedan projekt i koji ponosno nosne etiketu Sigurnijeg mjesta su Shock Show Industry i Studio Museum (Katran), AKC Medika i Klub Močvara, a Elizabeta se nada suradnji i s ostalim klubovima kojima su poslani upiti za sudjelovanje u projektu.

Klubovi koji pristanu na suradnju mogu očekivati sljedeće: Elizabeta i volonterke hrvatskog ogranka HollaBack!-a educirat će ih o potrebama onih koji doživljavaju rodno uvjetovano nasilje i zaprimanju pritužbe bez okrivljavanja žrtve. Kroz nekoliko role-play scenarija, specifičnih za pojedino mjesto, osigurava se spremnost na nošenje s mnoštvom različitih situacija.

Klubovi će također dobiti edukacijske materijale, uključujući jednostavne naputke što učiniti ili ne učiniti u razgovoru sa žrtvom uznemiravanja, letak sa statistikama o uličnom uznemiravanju, službeni HollaBack! vodič za poslodavce za sprečavanje uličnog uznemiravanja te plakat za klub, kako bi se svima koji ulaze dalo do znanja da je takvo uznemiravanje nepoželjno.

„Poticanjem vlasnika klubova/kafića da kao prioritet postave sigurnost žena i LGBTQ osoba HollaBack! Hrvatska se nada da će poticati okruženje u kojem se uznemiravanje neće tolerirati na niti na ulici niti u zatvorenim prostorima“, ističu u HollaBacku!. [A.M.F.G.]


Povezano