Objavljeno

Brazil i Argentina ujedinjeni u borbi protiv kulture seksualnog nasilja

U mačističkoj Latinskoj Americi u dvije različite države održala su se dva prosvjeda s jednim ciljem: borbe protiv nasilja nad ženama. U petak su se prosvjednici i prosvjednice okupili/e u Brazilu i Argentini kako bi kroz rastuću kampanju borbe protiv rodno zasnovanog nasilja ukazali na sve veći porast takvog nasilja u društvu.

Zanimljivo je da se prosvjednici/e nisu koordinirano i planirano organizirali, već su ovi prosvjedi reakcija građana i građanki na dva slučaja koja su u Brazilu i Argentini zgrozili javnost: prošlotjedna optužba za grupno silovanje 16-godišnjakinje iz Rio de Janeira te prošlogodišnji slučaj ubojstva trudne 14-godišnje djevojčice u argentinskoj provinciji Santa Fe.

Kao i ostali medijski popraćeni slučajevi, ova su dva zločina pokrenula debatu na temu femicida, silovanja, obiteljskog nasilja te drugih oblika nasilja u regiji u kojoj se takav oblik zlostavljanja dugo gurao pod tepih.

U proteklih 12 mjeseci zbog nasilja nad ženama prosvjedi su se održali u Meksiku, Boliviji, Kolumbiji, Argentini, Urugvaju i Brazilu.

U Rio de Janeiru je u protekla dva tjedna održana serija prosvjeda, od kojih je posljednji održan u ponedjeljak. Protesti su potaknuti slučajem silovanja djevojčice od strane više od 30 muškaraca, od kojih su barem dvojica postavila slike napada i onoga što je uslijedilo na društvene mreže.

Slučaj je dominirao na naslovnicama medija i podijelio mišljenja. Na stotine osoba ‘lajkalo’ je video žrtve u polu-besvjesnom stanju i podijelilo ga na svojim profilima prije no što je sadržaj uklonjen sa Twittera. Mnogi od komentatora/ica insinuirali/e su da je djevojčica sama kriva za to što joj se dogodilo navodeći kao razloge odjeću koju je nosila, bivanje pod utjecajem droga, činjenicu da je rodila u dobi od 14 godina te da joj je dečko član bande koji živi u faveli.

Obitelj djevojčice kao razlog grupnog silovanja navodi oblik kažnjavanja jer je dečko sumnjao na to da ga vara. Obzirom da joj ta ista banda sada prijeti smrću, morala se preseliti u drugu četvrt, a trenutno je u procesu promjene identiteta.

U intervjuu za lokalne medije rekla je da je policajac koji je slušao njeno prvo svjedočenje bio neprijateljski nastrojen i kritičan. Drugi policijski djelatnici postavljali su uvređujuće komentare i slike na svojim Facebook i Instagram profilima.

Cristiana Bento, policijska djelatnica zadužena za istragu izjavila je da sama video snimka dokazuje da je riječ o silovanju. Nekoliko je osumnjičenih privedeno. Novine koje su prve objavile vijest, također su priložile i pismo u kojem čitateljima/cama objašnjavaju zašto bi se slučaj trebao tretirati kao silovanje.

Prema istraživanjima, između sedam i pol do deset posto Brazilki prijavljuje slučajeve seksualnog nasilja. Patrícia Nogueira, koordinatorica Brazilskog foruma javne sigurnost, kazala je kako je došlo do neznatnih promjena u broju slučajeva seksualnog nasilja, no da svijest o zločinu raste.

„Ono što možemo primijetiti je to da se ljudi pokreću oko ove teme. Vode se rasprave, što smatram pozitivnim momentom. Postoji kulturološki aspekt nalik ostalim Latinoameričkim državama. Svi/e živimo pod sličnom patrijarhalnom i mačističkom matricom.“

Andrea Machado, organizatorica prosvjeda koji se održao u srijedu u Riu, rekla je kako kao rezultat online foruma, veće razine informiranosti, porasta grupa podrške te S.O.S. telefona sve veći broj žena traži savjet i pomoć. Usprkos tomu, broj žena koje pate u tišini i dalje je velik.

Problem još više komplicira neravnopravnost te rasni aspekt. Lizandra Córdova Vieira, organizatorica prosvjeda  koji se u petak održao u Nova Iguaçui, kaže kako je problem seksualnog nasilja u siromašnim zajednicama u velikoj mjeri nevidljiv široj javnosti, djelomično i zbog općenito visoke stope kriminala.

Prema novom istraživanju, Brazil je na petom mjestu po broju femicida u svijetu, a sedam država u najgoroj situaciji nalaze se upravo u Latinskoj Americi. Neprofitna organizacija Insight Crime to pripisuje visokoj stopi nasilja u regiji, kao i organiziranom kriminalu, trgovini ljudima i obiteljskom nasilju. „Žene rijetko zauzimaju visoke pozicije u kriminalnim organizacijama u kojima se najčešće koriste za sitne, ali često i opasne zadatke.“

Alarmantna je i činjenica da su od 57000 prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja u proteklih šest godina, samo 22 prijavljena od strane susjeda.

https://www.youtube.com/watch?v=-KUEef1QfI4

Jedni od sudionika/ca prosvjeda bili su Jorge Taddei i Beatriz Regal, čija je kći Wanda bila žrtva jednog od najpoznatijih slučajeva. Beatrizin suprug bio je Eduardo Vázquez, bubnjar popularne rock grupe Callejeros, iz Argentine. Usred burne svađe, Vázquez je žrtvu polio alkoholom, te ju zapalio. Taddei je od posljedica opekotina umrla 11 dana kasnije, nesvjesna što joj se dogodilo. Reakcije javnosti te promjena zakona nisu imale direktnog efekta na broj zločina. Naprotiv, i tri godine nakon njene smrti, 132 žene zapaljene su od strane muškaraca. Polovica njih umrla je od posljedica istog, što je ostalo zapamćeno kao ‘Wanda Taddei’ efekt.

„Ništa se neće promijeniti u jednoj, dvije deset ili dvadeset godina. Stvari će se promijeniti samo onda kada se paradigma ovog mačističkog, patrijarhalnog društva izmjeni.“ kazao je Wandin otac u intervjuu objavljenom u dnevnom listu La Nacion.

U međuvremenu, jedna od predvodnica prošlogodišnjeg prosvjeda Marcela Ojeda s grupom novinarki pokrenula je istraživanje na temu rodno zasnovanog nasilja u Argentini.

„Radi se o anonimnom, internetskom istraživanju, gdje će žene imati priliku odgovoriti na pitanja s više ponuđenih odgovora na teme fizičkog i psihičkog nasilja, diskriminacije i kvalitete njege za rodilje u državnim bolnicama, što je veliki problem s kojim se susreću siromašne žene u argentinskim provincijama, gdje se trudnice često tretira kao stoku“ kaže Ojeda te dodaje: „trebamo ovakvo istraživanje jer su ubojstva samo zadnji korak u dugom nizu događaja koji uključuju diskriminaciju i psihičko zlostavljanje.“ (M. B.) The Guardian


Povezano