Objavljeno

Hollaback Hrvatska predstavlja spot o uličnom rodnom uznemiravanju

Velik broj žena i LGBT osoba doživjelo je uznemiravanje na javnim mjestima barem jednom u životu. Za osobe koje to doživljavaju grad nije (uvijek) sigurno niti ugodno mjesto.

Međutim, čini se da sama činjenica što je uznemiravanje toliko rasprostranjeno opravdava opće prihvaćeno vjerovanje da se radi o nečemu što jednostavno moramo podnositi ako smo ženskog spola, homo/biseksualne orijentacije ili ako odstupamo od tradicionalnih rodnih normi.

U Hollabacku – Reagiraj! Hrvatska smatraju da je ulično uznemiravanje oblik rodno uvjetovanog nasilja za kojeg nema opravdanja. Ono ne smije biti „nešto što moramo podnositi“. S ciljem osvještavanja o tom problemu pokrenute su sljedeće akcije.

Provedena je online anketa u kojoj je potvrđena visoka učestalost raznih oblika interakcija s neznancima koje bi se mogle svrstati pod uznemiravanje. Upitano je za osjećaje koji se javljaju nakon tih interakcija i zaključeno je da se radi o uznemiravanju, jer većinom dovodi do negativnih emocija poput straha, bespomoćnosti ili nelagode.

Potom je osmišljen spot o uličnom uznemiravanju koji prikazuje neke od rezultata istraživanja tri oblika uznemiravanja: uvredljivo dobacivanje ženama, uvredljivo dobacivanje gej paru i tzv. „šlatanje“. Namjera spota je prikazati ovaj fenomen i potaknuti sve na reakciju.


Povezano